Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköllerstaprästen Bernt Sverker är död

Prästen och kyrkoherden Bernt Sverker har avlidit efter en kortare tids sjukdom. I sommar skulle han fylla 79 år.

Annons

Under många år var den talföre hälsingen från Hudiksvall präst i Sköllersta församling, men hann också med att vara verksam i bland annat Längbro och Hardemo församlingar.

Drygt 50 år av sitt liv tillbringade han tillsammans med hustrun Gudrun, som också är präst och bland annat har jobbat som sjukhuspräst i Örebro.

I en intervju i NA 1996 berättade Bernt: ”Det är bevisat att äktenskap mellan två präster är svåra att hålla ihop. Därför sitter vi och pratar en stund varje dag.”

Bernt och Gudrun fortsatte prata – och höll samman.

– Även om Bernt blev lite skruttig mot slutet hade han humöret med sig hela tiden. Han träffade barnen och barnbarnen dagen innan han dog. På natten satt vi som vanligt och pratade med varandra länge om livet, innan han gick bort på morgonen, berättar Gudrun.

Bernt Sverker var bredvid sin roll som präst och kyrkoherde en stor fotbollsanhängare och gick gärna på Örebro SK:s hemmamatcher. Om Sverker vek söndagar för gudstjänster, var lördagar lika heliga som Tipsextra-dagar och favoritlaget var Everton, andralag i Liverpool.

– När båda är heltidsarbetande blir det lätt tre världar i livet. Det egna livet, ens partners liv och det gemensamma livet. Det fina är att det gemensamma livet växer sig större när man slutar jobba, säger Gudrun Sverker, och fortsätter:

– Vi har verkligen tagit chansen att leva våra liv tillsammans och det har varit så gott för mig.

Bernt Sverker lämnar förutom Gudrun också fyra söner och fyra barnbarn efter sig. Begravningen sker i Nikolaikyrkan den 7 april.

Mer läsning

Annons