Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrikande bebisdocka avskräcker unga?

När tonårsaborterna gick upp i småländska Uppvidinge kommun fick ungdomar testa att vara föräldrar – åt en bebisrobot.

Annons
Jasmin Jahr och Tove Axelsson på Älghultskolan i småländska Uppvidinge kommun har testat på att vara föräldrar åt en bebissimulator.

Tonårsaborter har över tid minskat i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen. Kronobergs län sticker inte ut i statistiken, men det gjorde Uppvidinge kommun i länet.

– Tre år i rad hade Uppvidinge kommun legat på en högre frekvens av tonårsaborter än andra kommuner i länet. Det var även många tonåringar som fullföljde graviditeter, säger Rebecka Moding, folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg.

Spädbarnet Mimmi skriker plötsligt och Tove Axelsson i årskurs 9 på Älghultskolan får ta hand om flickan – som i själva verket är en bebissimulator.

– Man fick testa sig fram vad den ville ha. Om den ville ha mat, bli vaggad eller byta blöjor, säger hon.

Ungefär 30 av skolans niondeklassare har fått ta hand om en bebissimulator som en del av sex- och samlevnadsundervisningen.

– Syftet var att tänka till hur det kan vara med ett tidigt föräldraskap och vad det kan innebära med ansvar. Vi ville även att de skulle använda preventivmedel, säger skolsköterskan Carina Eveborn Nilsson.

I Sverige har liknande projekt genomförts med ungdomar i Munkedals kommun i Västra Götalandsregionen, men det är mer vanligt i USA, Norge och Danmark.

Forskning i USA visade att ungdomar som hade lånat simulatorer dels var bättre på att skydda sig vid sexuell kontakt och dels att tonårsaborterna sjönk i ett område där man jobbat med dockorna.

– Man kunde också se att tonåringar valde att gå vidare med sin utbildning, säger Rebecka Moding.

Förhoppningen är nu att regionen ska köpa in dockor som kan lånas ut till kommuner.

– Varje docka kostar 10 000 kronor, men relaterar man det till hur mycket det kostar med fertilitetsutredningar, aborter och annat är det ett ganska billigt förebyggande arbete, säger Moding.

Ont i huvudet, sömnbrist och irritation – precis som för de flesta spädbarnsföräldrar var det dock en påfrestning för ungdomarna att ta hand om en robotbebis.

– Jag kommer nog att vänta med att bli med barn. För det är väldigt jobbigt, man får ta hand om barnet väldigt mycket, säger Jasmin Jahr.

Daniel Kihlström/TT

Mer läsning

Annons