Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtsamt och lyckligt – sånt är livet

Sånt är livet säger vi, och menar att det är långt och kort samtidigt, att det är oförutsägbart, smärtsamt och lyckligt.
”Life is what hoppens to you while you’re busy making other plans” sjöng John Lennon. ”Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat” översatte Lennart Hagenfors.
Inte alls säger vi.

Annons

Med serien ”Sånt är livet” ville vi pröva vår erfarenhet av det motsatta: Livet är det som pågår i stort och smått hela tiden. Även det minst dramatiska livet är fullt av överraskningar, sorg och lycka. Vi ville fånga livets olika skeden genom en person i varje tioårsperiod.

Med personliga samtal och statistik har vi sökt oss fram genom 11 decennier, elva liv i Örebro län. Från 2 950 sexåringar till 42 personer som är minst 100 år.

Det blev elva berättelser från vår tid, elva liv som pågår samtidigt i ett län som är 8 517 kvadratkilometer stort och har 281 108 invånare.

Vi har mött människor som bor i Askersund, Frövi, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Storå, Åsbro, och Örebro. Vi har sett att oavsett var man bor och hur gammal man är så lever man i ett skede av förändring.

Vi mötte Alva som började skolan i höstas, vi samtalade med tonåringen Pontus, vars liv kretsar kring skola, kompisar, flickvän och träning. Studenten Zarlasht utbildar sig för framtiden och Stefans liv skakades om när han blev pappa. Pernilla coachar sina tonåringar, ändå börjar hon får mer tid för sig själv.

Vi följde med Pär hem till hans mamma. Hjördis ställer om till pensionärslivet och njuter av barnbarnen. 75-åringen Henry kan aldrig vara stilla. Han jobbar ideellt i kyrkan och på sonens plantmarknad. På äldreboendet Fyrklövern minns Martti barndomens hästar. Sovrumscyklisten Magnus behöver röra på sig, och hundraåringen Stina ser fram emot ett nytt barnbarns barn i sommar.

Alla tar de beslut om framtiden, de formas av, och tillsammans med andra, byter roller, förhåller sig till nya personer och omgivningar. Förutsättningarna ändras, människor i deras närhet har försvunnit, nya kommit till.

För oss har nyfikenheten fått näring, lusten att ta del av och berätta om människor i vårt län blivit än större. 281 108 personer lever här, alla har sin berättelse.

Sånt är livet.

Mer läsning

Annons