Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta chansen till ekonomisk nystart

Har festligheterna på sistone gnagt ett hål i plånboken?Då kan det vara läge att leta i frysen och fixa matlådor tills årets första lön kommer.Men också att ta chansen till en ekonomisk nystart.

Annons

Julklappar, mellandagsrea och nyårsfest.

December kryllar av möjligheter till att göra av med lite mer pengar än vanligt. Och ibland lite mer pengar än planerat.

– Det är lätt att ta ut svängarna för mycket när man vill kosta på sig lite, säger Gunnita Arvidsson Löfving, budget- och skuldrådgivare hos Göteborgs stad.

För att klara sig till löning finns handfasta tips som att söka på nätet efter billiga matrecept eller att använda mat från frysen.

Gunnita Arvidsson Löfving tycker dock att det finns goda skäl att se över hela sin ekonomi.

– Om det nu inte gått som man tänkt sig kan man ju försöka göra det bättre framöver, säger hon.

– Under året kommer fler helgdagar, semestrar och födelsedagar. Man får sätta sig ner en stund och göra en budget. Det kan vara väl använd tid.

Enkelt uttryckt handlar det om att jämföra utgifterna med inkomsterna. På vägen dit finns gott om hjälp.

– Vi på kommunerna hjälper gärna till. Men det finns också många bra program och appar till telefonen, säger Arvidsson Löfving.

– Det viktiga är att man är ärlig och inte rundar av alldeles för mycket.

Spartips

Spartips och andra råd för den som vill spara pengar eller få kontroll över sin ekonomi:

Ta med matlåda till jobbet i stället för att äta lunch ute. Satsa på billigare råvaror, som till exempel rotfrukter. På nätet finns många tips, sök till exempel efter "billiga matrecept".

Gör en budget för att få koll på din ekonomi.

Ta tag i lån och andra avgifter som du kan få svårt att betala redan innan förfallodagen, kanske går det att dela upp betalningen.

Ta inga nya lån för att betala tillbaka pengar du lånat tidigare. Kontakta en budget- eller skuldrådgivare, gärna redan innan du får problem. Källa: Budget- och skuldrådgivningen, Göteborgs stad. (TT)

Mer läsning

Annons