Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilkonstnären Viveka Nygren är död

Den riksberömda textilkonstnären Viveka Nygren från Örebro har avlidit. Hon blev 90 år gammal.

Annons
Viveka Nygren.

Den 7 oktober firade Viveka Nygren sin nittionde födelsedag. De sista åren bodde hon på Skebäcksgården i Örebro och i fredags gick hon bort.

– Det gick lugnt och stilla till när hon somnade in, berättar dottern Susanna Salifou Nygren.

Som textilkonstnär etablerade sig Viveka Nygren som en av landets allra främsta och hon finns noggrant beskriven i uppslagsverket Nationalencyklopedins stycke om genren.

Hon växte upp

i ett adelshem i Småland där konstutövande var ett naturligt inslag för hela familjen.

På 50-talet flyttade hon till Stockholm för att läsa på Konstfack. I huvudstaden träffade hon sin blivande make Åke Nygren, med vilken hon sedan flyttade till Örebro.

Paret var under många år bosatta i Vintrosa.

Det var också där som hon i sällskap med sin familj fick fira sin 90-åriga födelsedag.

– Det känns så bra att vi kunde ta med henne hem och fira i Vintrosa, vilket jag vet att hon uppskattade. Nu känns det som om att allt blev i rätt ordning, säger Susanna Salifou Nygren.

Viveka Nygrens textilkonst kännetecknades bland annat av stora vävar och ridåer. Som aktiv konstnär älskade hon att engagera barn och unga i sitt arbete. Bland annat gjorde hon en stor applikation på temat Adam och Eva på Mariebergsskolan tillsammans med eleverna där.

Nygrens konst pryder också väggar i bland annat Universitetsbiblioteket i Stockholm, Örebro tingsrätt, Musikhögskolan och Rådhuset i Örebro och i Ralph Erskines hus Arken i London.

Dessutom fick hon uppdraget att utsmycka entrén till det svenska EU-kansliet i Bryssel.

Bland många

utmärkelser som Viveka Nygren fick för sin konstutövning kan nämnas Kungastipendiet 1954 och Nerikes Allehandas kulturstipendium 2001.

– Mamma fick ett långt och innehållsrikt liv. Ett som jag tror att hon kände sig nöjd med. In i det sista satt hennes yrkesidentitet så djupt i henne.

Viveka Nygren lämnar efter sig döttrarna Johanna Räntfors och Susanna Salifou Nygren, sonen Jakob Lidberg Nygren, samt tre barnbarn.

Fick NA:s kulturpris 2001

Viveka Nygren är en rikskänd textilkonstnär från Småland, som flyttade till Örebro på 1950-talet. Hon avled 90 år gammal i fredags, den 13 november.

Viveka var gift med läkaren Åke Nygren (avliden 2011) och tillsammans hade de döttrarna Johanna Räntfors och Susanna Salifou Nygren, sonen Jakob Lidberg Nygren, samt tre barnbarn.

Efter keramikstudier började hon på Konstfacks textillinje 1950, därefter hyllad textilkonstnär med ständiga uppdrag från exempelvis universitet, kyrkor och myndigheter.

Bland meriterna kan nämnas att hon mottog Kungastipendiet 1954 och deltog i den epokgörande konsthantverksutställningen H55 i Helsingborg, prisades på en rya- och röllakanutställning på Hantverket i Stockholm och utsågs till NA:s kulturstipendiat 2001.

Annons