Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagsmiddagen: Broccolipaj med stekt kassler

Paj är en maträtt som kanske avskräcker mitt i veckan. Det är flera moment, det tar lite längre tid och kan kännas svårt. Resultatet gör det värt det, i alla fall hemma hos oss.

Annons

Veckans tisdagsmiddag är broccolipaj med stekt kassler. Jag gör min pajdeg från grunden med 150 gram kallt smör, lite salt och 3 dl vetemjöl. Det är viktigt att inte smöret blir för varmt när man gör degen. Enklast är att göra den i matberedare, då skär man ner smöret i lagom stora bitar, tillsätter salt och mjöl och kör tills det blandats och ser smuligt ut. Sedan tillsätter man 1 msk iskallt vatten och kör några sekunder till, tills degen blivit en boll i matberedaren.

Om du inte har en matberedare går det lika bra att smula ihop smöret och mjölet för hand. Jag brukar börja i en bunke och flytta över den smuliga degen till en plastpåse innan jag tillsätter vattnet. Då är det enkelt att få ihop degen med vattnet utan att bli så kladdig om händerna.

Sedan ska degen vila i kylen cirka en halvtimme. Har du gjort den i en påse är det bara att stoppa in den i kylen (man kan komma runt hela den här biten genom att köpa en färdig pajdeg).

När degen har vilat klart är den bara att trycka ut i en pajform och förgrädda i cirka 12 minuter i 200 grader.

 Under tiden, förväll eller tina din broccoli. Jag kokar upp vatten i vattenkokaren och häller över broccolin, sedan får den stå ett par minuter. Tänk på att den behöver rinna av ordentligt innan den läggs i pajformen, annars tar pajen väldigt lång tid på sig att bli klar.

Vispa ihop äggstanning: 3 ägg, 3 dl mjölk, en nypa salt och peppar och 3 dl riven ost.

När degen är förgräddad, lägg i broccolin och häll över äggstanningen.

 Grädda pajen på 175 grader i cirka 35–45 minuter.

Servera med till exempel stekt kassler och en grönsallad.

Anna Widmark har bidragit med det här receptet. Har du också en tisdagsmaträtt att delge NA:s läsare? Mejla gärna en bild och recept till [email protected]!

Mer läsning

Annons