Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagsmiddagen: Ungersk tomatsoppa med köttfärsbollar

Har man en gång i tiden haft en svärmor med rötter i Ungern, ja då har man fått lära sig det ungerska köket från grunden. Här är en av mina favoritsoppor. Väldigt enkel, och väldigt god.

Annons

Koka en rejäl kastrull när du ändå håller på. Soppan brukar uppskattas av alla åldrar, är extra god att äta dagen efter, och går annars utmärkt att frysa. Eller varför inte använda som god tomatsås till annan mat?

Ingredienser:3 liter vatten

2 burkar/tuber vanlig tomatpuré (utan några extra kryddningar)

strösocker efter smak (men åtminstone några rejäla matskedar)

8 kalv- eller köttbuljongtärningar

ett stort paket nötfärs, cirka 1 kg

en rejäl laddning kokt kallt ris (4-5 dl i färdigkokt form) 

två ägg

salt

grovmalen svartpeppar

två normalstora burkar ajvar relish med paprikasmak (en mild och en stark)

Gör så här:Häll vattnet i en stor kastrull.

Blanda till tomatpurén, sockret och buljongtärningarna.

Koka upp, och smaka av. Jag gillar den rätt söt.

Blanda köttfärsen med det kokta kalla riset. Knäck i äggen, och smaksätt med salt och grovmalen svartpeppar efter smak.

Rulla runda köttfärsbollar, cirka 4–5 cm stora.

Lägg dessa i soppan, och låt koka tills bollarna flyter upp till ytan vilket tar cirka 20 minuter.

Red soppan genom att röra ned ajvar relishen. Låt koka upp igen.

Äts:med färskt bröd.

Mer läsning

Annons