Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolka hunden rätt så klickar det

Program om hunduppfostran är populära i tv. Hussar och mattar får lära sig att rycka i kopplet, säga ifrån på skarpen och kasta prasslande plastpåsar på hunden när den gör något som inte är bra.
Men det finns även andra metoder att komma till tals med ”våra bästa vänner”.

Annons
Bordercollien Squid håller på att lära sig agility och frågan är vem som har mest roligt, Squid eller matte Fanny Gott?

Thomas Stokke och Fanny Gott bor på en gård utanför Fjugesta. Där ägnar de sig åt en metod av hundträning som bygger på positiv belöning.Metoden är inte svår, men det handlar om att skifta fokus, förklarar Thomas.

– I stället för att ropa och hojta var gång hunden gör fel ska man uppmärksamma de gånger hunden gör rätt och förstärka det beteendet.

De flesta hundproblem bygger på att hunden vill något väldigt mycket, säger Fanny, sedan må det vara att jaga en katt, hoppa upp på den han möter eller rusa till dörren och skälla när det ringer.

För att få hunden att sluta gäller det att övertrumfa denna vilja med något annat. Att göra det med straff är svårt, säger Fanny.

– Det är svårt att hitta straff som är så starka att de, till exempel, tar bort lusten att jaga. Dessutom måste man vara oerhört konsekvent och straffa varje gång för att hunden ska fatta budskapet.

Om man i stället använder belöningsmetoden lär sig hunden att lyssna på ägaren och inser att det är mer fördelaktigt att först kasta en blick på matte och se att det är okej.

Ett exempel:

– Om hunden rusar fram och hoppar får han inte hälsa. Men när den tröttnar och sätter eller lägger sig, då får den hälsa. På det sättet lär den sig att den kommer närmare sin egen önskan om den väntar på mattes tillåtelse.

Det gäller att ha ett helt batteri av belöningar: godis, leksaker, uppmuntran, beröring, något man får anpassa efter vad hunden gillar mest.

En belöning får emellertid aldrig vara en muta, påpekar Thomas.

– Man ska inte belöna för att locka fram bra beteende, belöningen ska alltid komma precis när hunden har gjort något bra.

Man ska, så att säga, ta hunden på ”bar gärning”. Med det menas, i detta sammanhang, att man omedelbart ska belöna när den självmant gör något önskvärt, förklarar Fanny.

– Vi ska inte tvinga fram något, bara förstärka när hunden, till exempel, sätter sig, lägger sig, stannar kvar, kommer fram till oss eller gör andra saker som vi gillar. Och så kan vi kombinera godbiten med ord som, sitt, ligg, stanna, vilka blir en trigger efter ett tag.

Vill man så kan man ibland också använda en så kallad klicker, en liten mojäng som man klickar med samtidigt som man ger hunden beröm eller godis. Efter ett tag räcker det med ett klick för att hunden ska få en positiv förstärkning.

Och det går fort, säger Fanny:

– Fyra, fem godbitar med klick så sitter det.

Belöningsmetoden handlar inte om fri uppfostran, betonar Fanny. Däremot ska man försöka ordna en miljö som gör att hunden har stora chanser att lyckas.

– Som att ta bort skorna från hallgolvet den första tiden – alla valpar tuggar på skor om de får chansen. Man ska slippa ord som fy och nej.

Är den här metoden svårare?

Den kräver ett mer medvetet sätt att tänka, medger de båda. Å andra sidan, att ständigt vara i kamp med hunden känns fel för de flesta, tror Thomas.

– Det går an att ta i och rycka ordentligt i kopplet när instruktören ser på, men när man kommer hem? Det är ju ändå ens kompis och man tar inte gärna i så mycket som man skulle behöva för att få effekt. Risken är också att obehaget för hunden måste öka efter hand som den vänjer sig.

Att ha hund är ingen rättighet, påpekar Fanny. Man har också en skyldighet att skaffa kunskap om hundars beteende och speciellt om den hundras man vill ha. Fråga uppfödaren vilka problemen rasen kan ha: Jagar den? Vallar den folk och bilar? Älskar den alla den möter?

– Träna sedan på de momenten för att förebygga. Se till att hunden vid åsynen av en bil eller en joggare tänker köttbulle i stället för jakt. Då har man ändrat hundens association och efter ett tag kan man trappa ner belöningarna.

Man måste observera sin hund, lära dess kroppsspråk och förstå om hunden är osäker eller kanske stressad.

En del problem beror på att vi tolkar hunden fel, säger Fanny.

– Det talas mycket om att hundar ska veta sin plats men det är ytterst sällan de utmanar sina ägare. Om den morrar eller beter sig knepigt är det snarare så att den är osäker och inte litar på oss.

Kan man lära gamla hundar sitta?

– Absolut, säger Thomas och Fanny. Man kan alltid ändra en hunds beteende. Det svåra är att ändra vårt eget, att sluta gå i samma hjulspår med samma tillsägelser vid samma problem varje gång.

Vill du veta mer? Gå in på klickerklok.se.

Squid gör en kärvänlig rusning mot matte Fanny Gott, medan vorstehern Pax försök inbjuda husse Thomas Stokke till en lekstund.
Ett kommando – och Squid lägger det ena frambenet över det andra, en konst han själv lekt fram med hjälp av matte Fanny och ett antal godisbitar.

Vad bör man lära en valp?

Förstärk det du gillar – innan det försvinner, tipsar Thomas.

– Den lilla valpen är perfekt, förklarar han. Den är helt fokuserad på sin ägare och följer henne överallt. Ta vara på det. Ge godbitar och beröm, lär hunden att det alltid ”lönar sig” att hålla koll på dig.

Följsamhet är nödvändig, instämmer Fanny.

– Hunden ska vara uppmärksam på dig och följa dig, stanna när du stannar, gå när du går.

Inkallningen är också viktigt, påpekar hon, och den ska man fortsätta att förstärka så länge hunden lever.

– Slutligen, säger hon, lär hunden orden:

”Var så god”, som en signal att det är fritt fram att springa, leta efter bollen, hälsa eller gå fram till ytterdörren.

Med de här tre färdigheterna kommer det inte att bli speciellt stora problem, tror de båda.

Ett annat tips är att träna i korta pass, inte mer än tre minuter och sedan är det dags för en stunds lek.

– Det är inte bara hunden utan också ägaren som ska hålla koncentrationen och det är svårt om man håller på för länge.

Mer läsning

Annons