Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygg-Hansa ändrade beslutet - när NA hörde av sig

Stina Nyberg föddes blind på ena ögat för två år sedan. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa vägrade att ersätta funktionsnedsättningen. Nu har företaget ändrat sitt beslut – sedan NA ställt frågor i ärendet.

Annons

I måndags läste Patrik Jonsson i Kumla artikeln i NA om den sexårige Örebropojken Isac Jinneskog, vars svåra skolios på ryggraden inte täcktes av någon av familjens tre gravid- och barnförsäkringar hos Trygg-Hansa.

– Jag såg paralleller till vårt ärende och blev förbannad, säger Patrik.

Han hörde av sig till tidningen – och efter snart två års fruktlöst stridande mot försäkringsbolaget fick han plötsligt rätt och ett löfte om 50 000 kronor i ersättning från Trygg-Hansa för Stinas blindhet.

– Först blev jag glad, men sedan mest förbannad. Man undrar ju hur många som blivit felaktigt behandlade och hur stort mörkertalet är.

Vi tar ärendet från början:

I september 2012 föddes Stina Nyberg med ett ovanligt kromosomfel. Det visade sig sedan att hon också var blind på ena ögat. Blindheten hade emellertid ingenting med kromosomfelet att göra.

Pappa Patrik Jonsson och mamma Evelina Nyberg ansökte den 8 februari 2013 om ersättning för Stinas kromosomfel och blindheten från Trygg–Hansa.

Exakt fem månader senare, den 8 juli, kom beslutet som förklarade att Trygg-Hansa inte skulle betala någon ersättning, med hänvisning till att varken Stinas kromosomfel eller blindhet täcktes av familjens graviditets– och barnförsäkring.

I oktober överklagade familjen beslutet och påpekade att det i graviditetsförsäkringen finns en del som heter händelseförsäkring, och som enligt informationen i försäkringspappren ska gälla Stinas blindhet.

Beskedet var emellertid detsamma: Försäkringen gällde inte i Stinas fall.

I tisdags skickade NA en fullmakt från familjen till Trygg-Hansa och en förfrågan om att få veta mer om företagets inställning i fallet Stina.

I ett mejlsvar från Trygg-Hansa stod det:

”Jag vill bara meddela att vi behöver lite tid för att titta på ärendet och att jag återkommer till dig.”

Dagen därpå, i onsdags eftermiddag, fick Patrik Jonsson ett oväntat samtal från Trygg-Hansa.

– De ringde oss på eftermiddagen och berättade att de hade gått igenom ärendet igen, eftersom en journalist hade hört sig för om Stinas ärende, berättar Patrik, och fortsätter:

– De bad så väldigt mycket om ursäkt och förklarade att de hade gjort fel i handläggningen av ärendet. Plötsligt lovade den som ringde att de skulle betala ut 50 000 kronor till oss.

Företagets motivering till att ändra beslutet var detaljen i händelseförsäkringsdelen, som vid närmare kontroll täckte bland annat blindhet, liksom flera andra diagnoser.

– Det var ju exakt det som jag hade argumenterat för när jag överklagade beslutet vi fick förra sommaren. De hade flera månader på sig att upptäcka att jag hade rätt. Det känns inget vidare att de plötsligt ändrar sig bara för att media ställer frågor.

Patrik och Evelina tecknade Trygg-Hansas försäkring som heter Gravidförsäkring Extra när Evelina var i 25:e veckan.

– När Evelina var gravid blev vi överösta av bolag som ville sälja sina gravid- och barnförsäkringar till oss. Den ena lät bättre än den andra, berättar Patrik, som bestämde sig för att läsa in sig på ämnet.

– Jag jämförde olika erbjudanden och villkor och kände till slut att: ”Fan, den här täcker ju allt”. Sen visar det sig att det inte alls stämmer.

Många blivande och nyblivna föräldrar är lätta byten i försäkringsbolagens jakt på kunder, menar Patrik.

– Det otäcka är att unga människor som har ett nytt liv att ta hänsyn till, och som i vårt fall en redan sjuk flicka, är väldigt sköra. Man litar på att man ska få hjälp att göra rätt.

Patrik Jonsson ifrågasätter rättssäkerheten vid hanteringen av många försäkringsärenden.

– Ska det verkligen bara få vara en enda handläggare som har hand om ett ärende? Det känns som om det finns jätteutrymme för att det blir felaktiga och helt avgörande bedömningar.

Han misstänker att Stina Nybergs ärende knappast är det enda som har behandlats på ett felaktigt sätt.

– Jag gissar att mörkertalet är stort. När försäkringsbolag har annonskampanjer på nätet brukar jag studera kommentarfält som finns i anslutning. Det tar inte många timmar innan annonserna följs av en lång rad berättelser som liknar vår.

Mer läsning

Annons