Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsgifte i brytningenmellan två kulturer

– Många invandrarföräldrar säger att om de hade känt till de svenska lagarna så hade de aldrig flyttat hit.
Det konstaterade Azam Qurai som deltog i en temadag om tvångsgifte, arrangerad av Örebro kommun och Ungdomsstyrelsen.

Annons
Gift mot sin vilja? Barnäktenskap, det vill säga när någon av parterna är under 18 år, förekommer i många länder. Även en del barn som bor i Sverige riskerar att giftas bort i unga år i föräldrarnas hemland. Här är ett extremt exempel från Indien, där bruden är 7 år och hennes nyblivne make 11 år. Foto: Prakash Hatvalne.

Azam Qurai arbetar som behandlare på Linnamottagningen i Stockholm, dit unga människor som utsätts för hedersförtryck kan vända sig.

För dessa ungdomars föräldrar är familjen helig, förklarade hon. Ingen utomstående får blanda sig i dess angelägenheter och de har oerhört svårt att acceptera utredningar om familjen från polis eller socialtjänst.

– Något sådant finns inte i deras hemländer.

Azam Qurai arbetar framför allt med att stödja unga tjejer som lämnat sina familjer, men hon försöker också komma till tals med deras föräldrar.

Samtalen med föräldrarna är svåra, påpekade hon. De handlar från föräldrarnas sida mest om när flickan ska komma hem igen.

– Föräldrarna hävdar att dottern ljuger. Det är sällan de medger att något kan vara fel, eftersom de ser situationen utifrån sin bakgrund.

I vissa fall avstår man helt från kontakt med familjen. Det är om:

– Ofta lovar mamma och pappa att allt ska bli bra, bara flickan flyttar hem igen. Hon ska inte giftas bort mot sin vilja, hon får välja sina vänner, hon får tid för studier och fritidsintressen.

Men om de verkligen menar vad de säger är svårt att veta, medgav Azam Qurai. De deltar inte i samtalen frivilligt och de har sin egen utgångspunkt.

– Många ungdomar som flytt vill däremot tro att familjen kan förändras. De orkar inte med saknaden.

Om de unga väljer att flytta tillbaka måste vi vara med under lång tid och se vad som händer, förklarade hon.

– Just då kan det vara farligt för dem. Det har hänt flera gånger att en flicka som har flyttat hem igen förts till föräldrarnas ursprungsland och sedan har ingen sett henne.

Dåligt utgångsläge är om föräldrarna står under inflytande av släkten i hemlandet.

– Det dåliga ryktet som sprids där hemma blir för mycket och de böjer sig för kollektivet. Att föräldrarna mest umgås med sina landsmän här i Sverige är en liknande signal.

Men det här är svårt att uppfatta och man måste kunna koderna för att se.

– Därför föreslår vi att de unga ska få en svensk och en invandrad kontaktperson som stöd. Detta för att vi ska kunna uppfatta även dolda agendor.

Råd till unga

Orolig för att åka utomlands med familjen av rädsla för att bli bortgift? Här är några råd från Ungdomsstyrelsen:

Mer läsning

Annons