Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till: Ska fler gator ha kvinnonamn?

Det ojämställda samhället visar sig också i våra gatunamn. Inte nog med att bara en av sju gator har kvinnonamn. Männens gator är dessutom längre än kvinnornas.

Annons
De flesta personnamn på svenska gatuskyltar är manliga. Här ett av undantagen: Anna Lindhs plats på Södermalm i Stockholm.

Bebyggda miljöer och offentliga platser kan både återspegla och underbygga kulturella värderingar och normer i samhället, till exempel kring jämställdhet, resonerade Statistiska centralbyrån (SCB) och skred till verket med att undersöka gatuskyltar med personnamn.

Knappt 2 400 skyltar senare är läget entydigt: Ungefär 2 060 var manliga och 330 kvinnliga (cirka 14 procent).

– Historiska skäl är den största anledningen. Det är gamla gator helt enkelt, namnsatta kanske för flera hundra år sedan, säger Marcus Justesen som arbetar med geografisk analys på SCB.

Men den skeva könsfördelningen gäller även gator som döpts de senaste sju åren. Tre till fyra gånger fler män ger namn åt gator än kvinnor. Dessutom har den genomsnittliga längden på mansgator ökat något till 452 meter, medan kvinnogator blivit kortare och snittar nu 380 meter.

– Det är jättesvårt att svara på varför det är så. Man får nog konstatera att gamla strukturer sitter kvar, säger Marcus Justesten.

Blott fem kommuner har fler kvinnliga gatunamn än manliga: Södertälje, Sävjö, Uppvidinge, Emmaboda och Överkalix. (TT)

Gatunamn

Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB) innehåller alla Sveriges vägar med uppgifter om bland annat gatunamn och övrigt vägnamn. I NVDB finns cirka 153 000 vägar med ett registrerat gatunamn. Av dessa är det knappt 2 400 gator vars namn innehåller personnamn (både förnamn och efternamn) som kan könsbestämmas. Vägarna är i huvudsak namnsatta efter verkliga personer, men kan också vara sagofigurer som till exempel Nils Holgersson.

Källa: SCB (TT)

Mer läsning

Annons