Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda strumpor för kärleks skull

Omaka strumpor prydde i går hundratusentals fötter över hela landet. Ett sätt att bejaka att vi människor är olika.

Annons
Olika är också fint. Tusentals svenskar valde udda strumpor i går för att stödja en 10-årig flickas kampanj för sin syster med Downs syndrom.

"Jag är tio år och min storasyster Noelle har Downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster".

Vimmerby-flickan Nathea Anemyrs upprop på Facebook, där hon manade alla att ta på sig olika strumpor just den 20 mars för att hylla våra olikheter, har fått ett exceptionellt genomslag. Bara på Facebook-sidan har över en kvarts miljon människor tackat ja till att vara med.

Barn och vuxna, skolor och arbetsplatser över hela landet har hakat på. Sociala medier fyllts på bredden och tvären av bilder på omaka sockor på folk – och djur.

"Jag vill att andra också ska förstå hur roligt det är med annorlunda", skriver Nathea Anemyr.

Svallvågorna har även nått till regeringen. Utbildningsminister Gustav Fridolin är en av dem som aviserat deltagande och han konstaterar att manifestationen skapar många bra diskussioner som kan skapa förändring.

– Hur accepterar vi annorlundaskap och att alla får vara som de är? Det här är viktigt.

I dag, lördag den 21 mars, brakar det loss även i resten av världen när World Down Syndrome Day firas med en internationell Rock the socks-kampanj. (TT)

Downs syndrom

Beror på en kromosomförändring. Personer med Downs syndrom har i de allra flesta fall tre exemplar av kromosom 21, och därmed alltså 47 kromosomer i cellerna i stället för 46. Personer med Downs syndrom har inlärningssvårigheter av varierande grad. Diagnosen innebär en ökad risk för medfött hjärtfel, hormonrubbningar och leukemi. Däremot är risken för att drabbas av vissa cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar mindre hos personer med Downs syndrom.

Under 2000-talet har det i Sverige i genomsnitt fötts 138 barn per år med Downs syndrom. Sannolikheten för att barnet ska ha Downs syndrom ökar ju äldre mamman är.

Källa: Svenska Downföreningen, Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons