Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommet hem för bostadslösa fåglar

När flyttfåglarna snart återvänder från sin sydliga vistelse möts de av bostadsbrist. Det är inte för sent att hjälpa till genom att sätta upp en fågelholk, men tänk på att hänga den högt.

Annons
Så här kan det också se ut. Några av finalistbidragen i SM i fågelholkar 2013.

Fågelholken är ett lämpligt boendealternativ för de fåglar som gärna bygger en boplats i hålrummen i äldre lövträd under sin häckningsperiod. För den som vill tillverka och sätta upp en fågelholk är det bra att tänka på att använda obehandlat naturmaterial. Holken kan målas på utsidan om giftfri färg används.

Per Bengtson är biolog på Naturskyddsföreningen och projektledare för SM i fågelholk, som anordnas för skolelever. Han säger att det även är viktigt att tänka på att sätta upp holken på en höjd som gör att den inte kan nås av katter.

– Helst två meter upp. Sedan kan man gärna placera den så att man kan se holken, för det är en väldigt spännande naturupplevelse, säger han.

Det är även en bra idé att rensa ur holken på vintern för att lämna plats åt nästa hyresgäst, men se till att ha handskar och att inte andas in damm från holken.

– Varje år bygger fåglarna ett bo ovanpå det gamla. Efter några år har holken fyllts. Då kommer ungarna väldigt nära hålet och då kan de bli kidnappade av andra fåglar, säger Per Bengtson.

Han tillägger att man gärna får göra lite större holkar för fåglar som gråsparv, stare, tornseglare och sparvuggla, som alla lider av skriande bostadsbrist. (TT)

Små hål för små fåglar

Så här stort ska fågelholkens Ingångshål vara för olika arter:

3 cm diameter passar talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt.

5 cm: stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla.

6 cm: kaja, skogsduva och pärluggla.

14 cm: knipa, storskrak och kattuggla.

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet.

Mer läsning

Annons