Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hade länge velat göra något som detta” 

Har du en livsdröm? Nåt sånt där du gärna skulle vilja genomföra, men som aldrig riktigt vill bli av. Då ska du kolla in familjen Blom här, och kanske låta dig inspireras en smula.

Annons
Familjen Blom. Tillsammans med döttrarna Klara och Liv cyklade paret Anna och Anders  ända ner till Spanien.Foto: Privat

Anna Blom, tidigare Larsson, född och uppvuxen i Örebro, har gjort en oförglömlig resa med maken Anders och två små flickor, Klara, 4 år, och Liv, 2,5 år. Eller vad sägs om att cykla genom Europa under 87 dagar – i 466 mil. Från Sverige till Cadiz i södra Spanien. Under denna glädjerika strapats ställde barnen aldrig frågan: ”När är vi framme?"

Resan startade i Göteborg i augusti i fjol, och med två små barn måste man anpassa sig.

Hur kommer man på idén att cykla så långt med två små barn?– Vi hade länge velat göra något som detta. Problemet är väl ofta att det aldrig blir av. När vi fick chans att komma loss från jobb kände vi att det var en möjlighet som vi måste ta. Sett i backspegeln ångrar vi inte en sekund att vi gjorde detta.

Ni är inte bekväma av er. Ni färdas på lastcyklar med två tjejer, på två och fyra år, på leder som ibland är svåra?– Vi fick en tuff start i Danmark. Cykelleden som vi valde, Hærvejen, var mer lämpad för terrängcyklar än för tunga lastcyklar. Det var många backar, Danmark är absolut inte platt. Vid ett tillfälle fick vi lyfta cyklarna runt ett par nedfallna träd. Det är inte lätt med två fullastade cyklar, berättar Anna.

Bloms sökte sig bortom de största vägarna och städerna i Tyskland. De ville åka längs de mindre vägarna där de kunde färdas tryggt och hitta lämpliga stopp för barnen. Till slut måste de ändå passera Ruhrområdet för att nå cykelvägarna utmed Rhen.

– Det tog lång tid att passera Ruhr, men vi träffade trevliga människor som ledde oss rätt. Sedan åkte vi vidare genom Frankrike och kom till slut till Cadiz i Spanien. Frankrike har bitvis riktiga fina cykelvägar, men i Spanien lyser de mest med sin frånvaro.

Vad var bäst, roligast, under resan?– Svårt att säga. Vi hade hoppats att kunna följa Medelhavskusten hela vägen för att undvika det mer kuperade inlandet. Men tidvis fanns det bara motorväg att välja på, så vi valde att cykla upp genom Sierra Nevada och Alpujarrasområdet vilket var otroligt tufft fysiskt, men det var värt varenda tramptag. Vi övernattade i tält på 1600 meter över havet, med utsikt mot snöklädda toppar. Kallt men fantastiskt. De spanska bilisterna tog hänsyn till cyklister, berättar Anna.

Och det värsta?– Riktigt kraftiga och krävande regnskurar och hagel i Frankrike. Cyklarna var öppna, så barnen satt lika exponerade för vädret som vi. Översvämmade bäckar och åar samt nedfallna träd tvingade oss till omvägar, säger Anna och tillägger att hon och den övriga familjen cyklade i genomsnitt sex mil om dagen.

Är ni kvar i Cadiz?– Ja, vi stannar här till mitten av april. Ett av målen med denna resa var även att lära sig spanska plus att få lite mer tid tillsammans som familj.

Hur kommer ni hem?– Oklart. Innan denna resa bodde vi i USA och före dess i Norge. Vi har ett lager i Oslo med alla våra tillhörigheter, men om det blir Oslo som blir vårt nästa hem – det får vi se. Cyklarna har vi i alla fall sålt.

Mer läsning

Annons