Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slantarna finns, men inte till sjukvården

Många sjukhus i landet kan tvingas säga upp anställda läkare och undersköterskor för att rädda den dåliga ekonomin. I Stockholm har tre sjukhus redan varslat flera hundra läkare och undersköterskor om uppsägning, en drastisk åtgärd som kan komma att drabba flera sjukhus i landet.

Mitt i sjukvårdskrisen ska nu regionerna införa en ny vårdmodell, det gäller att krympa sjukhusens kapacitet och i stället satsa på vårdcentraler och hemsjukvård. Situationen anses vara så akut att en successiv övergång är omöjlig, något som befaras försvåra kontaktmöjligheterna för vissa patientgrupper i flera år framåt.

I stället för att skjuta till pengar åt vården, väljer man således att lägga slantarna på andra områden.

Det internationella biståndet för de kommande tre åren förväntas uppgå till 144,7 miljarder, och den ekonomiska kostnaden för höghastighetståg beräknas landa på drygt 250 miljarder. Förmodligen blir slutnotan ännu högre, när stationsbyggnader och andra kostnader räknas in.

Är dessa kostnader, nästa 400 miljarder, viktigare än att stärka ekonomin för landets sjukhus ?

Stig Wiklund

Grängesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel