Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slingkollen ger hörselskadade en chans att vara med

Annons

Vi är många som har hörapparater här i Örebro. Och vi är inte ensamma. Ungefär 500 000 människor runt om i landet, i alla åldrar, använder hörapparater. Det är föräldrar, biobesökare, busschaufförer, kommunpolitiker, skolelever, patienter, företagsledare, idrottare och butiksbiträden. Det är din granne, din arbetskamrat – ja, kanske du själv?

Följden är att hörselskadade stängs ute och ofta tvingas lämna möten och föreställningar.

Hörapparater ger inte perfekt hörsel, men är en god hjälp. Särskilt bra blir det när det finns teleslinga (hörslinga). Då kan vi sätta hörapparaterna på T-läge och med ens överförs det skådespelaren eller föreläsaren säger till hörapparaterna, enkelt och trådlöst.

Men teleslinga saknas i många publika lokaler, och om det finns slinga är det inte självklart att den fungerar eller att den ens är på. Följden är att hörselskadade stängs ute och ofta tvingas lämna möten och föreställningar. Eller så sitter vi kvar, utan en chans att uppfatta skämten, replikerna, argumenten. Därför deltar vi i Hörselskadades förening i Örebro (HRF) i den rikstäckande satsningen ”Slingkollen”. Det innebär att vi gör enkla kontroller av teleslingor i olika lokaler, utan kostnad, och ger goda råd om hur en verksamhet kan bli mer hörselsmart och tillgänglig.

Vi uppmanar nu alla lokalägare och arrangörer: Se till att det alltid finns teleslinga – och att den fungerar. Det är ett enkelt sätt att få nöjda besökare och visa respekt. Respekt för alla människors rätt att ta del av kultur, underhållning, politik, information och samtal. Respekt för hörselskadades rätt att vara delaktiga i det samhälle vi lever i. På våra villkor.

Birgitta Svensson

ordförande, Hörselskadades förening Örebro ( HRF )

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons