Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slog rekord som 15-åring – siktar på SHL med Örebro

Han skrev in sig i historieböckerna som 15-åring.Nu är Filip Forsmarks ambition att nå SHL med Örebro Hockey.Nyförvärvet glänste i J20-lagets seger över Färjestad.– Jag vill bli så bra som möjligt, säger forwarden efter 3–2.

15 år gammal gjorde Filip Forsmark sig ett namn i Hockeysverige. Skövdesonen noterades för smått otroliga 28 poäng, varav 13 mål och 15 assister, på åtta framträdanden i TV-pucken och var med och tog Västergötland till final. Där blev det förlust mot Skåne, men forwarden kunde trösta sig med att han lyckades skriva ett nytt rekord i flest antal producerade poäng i turneringen genom tiderna.

– Klart att det var en kul grej då. Det är dessutom lite roligt ingen har gått förbi mig ännu, säger Forsmark, i dag 18 år gammal.

Inför säsongen anslöt Forsmark till Örebro Hockey från Frölunda. Under sin tid i Göteborgsklubben levererade han poäng i massvis på J18-nivå, och hann även med att vinna SM-guld i åldersklassen i våras.

– Det betydde förstås väldigt mycket att få vinna ett guld i Frölunda. Jag vill bygga vidare på den känslan här, att kunna få hela gruppen att inse att det är möjligt att gå hela vägen. Örebro har något bra på gång. Jag kände att jag behövde ett miljöombyte, och jag trivs verkligen bra i gänget.

I mötet med Färjestad i J20 superelit södra i Behrn arena visade han prov på stora kvaliteter.

– Det kändes bra. Vi dominerade den första perioden, och borde nog ha gjort ett par mål till. Färjestad hade svårt att sätta press på oss. Vi var starkare än dem.

Ledningen stannade vid 1–0 efter 20 minuter. Forsmark målskytt efter 13.35. Hans första fullträff iklädd Örebrotröjan var ett faktum.

– Pucken studsade och jag gick mot mål. Sedan lyckades jag få den förbi målvakten på något sätt. Riktigt skönt.

Färjestads målvakt Andreas Kåberg höll siffrorna nere i upptakten. Gästerna var effektiva när lägen gavs. Henrik Neubauer kvitterade i numerärt överläge efter 3.32 av den andra perioden. Forsmark svarade dock bara tre minuter senare – i samma spelform.

– Jag fick en fantastisk passning, och det var bara att dra till. Ett väldigt fint mål. Viktigt att vi tog tillbaka ledningen direkt.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag har ett antal starka sidor. Skulle säga att jag har en bra blick för spelet och gillar att bidra med energi. Tycker ofta att jag dyker upp på rätt plats och har lätt för att komma till lägen.

Örebro fortsatte att styra händelseförloppet i mångt och mycket. Färjestad lyckades däremot utjämna igen. Neubauer nätade – i just powerplay.

– Det är aldrig bra att tappa två ledningar. Färjestad är ett bra lag och kom igång bättre allt eftersom. Men vi var steget före konstant, upplevde jag det som.

Edvin Ekströms 3–2-mål efter 16.34 av period nummer två kom att bli matchavgörande. Örebro hade inga större problem att bevaka sitt försprång i den avslutande perioden.

– Visst, de hade några långa anfall i slutet, men vi klarade ändå av att hantera dem. Vi förtjänade att vinna, och behövde verkligen den här segern.

Vad vill du uppnå i karriären?

– Jag vill bli så bra som möjligt. Ett stort delmål är att nå SHL med Örebro. Det är det jag kämpar för och drömmer om.

Du försämrade knappast dina framtidsaktier med insatsen nu, eller?

– Förmodligen inte, och jag hoppas att jag får chansen i A-laget i framtiden. Men först och främst ligger fokus på att göra en bra J20-säsong, säger Forsmark, som läser tredje och sista året på ekonomiprogrammet vid Rudbecksskolan.

Örebro, som är obesegrat efter ordinarie tid hittills, ligger på fjärde plats och står på åtta poäng efter fyra omgångar av J20 superelit södra.

– Vi vill sluta bland de fem bästa lagen och kvalificera oss för topp tio-serien efter nyår. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Går det att räkna med att få se dig i mål- och poängprotokollet vid fler tillfällen framöver?

– Ja, det kan man göra (skratt). Men framför allt är jag i Örebro för att utveckla mitt spel och bli bättre på allt, säger Filip Forsmark.