Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopad värnskatt är ett hårt slag mot Örebro kommun

Sveriges regering har valt att lägga 6 miljarder kronor under nästa år på att ta bort värnskatten. Att regeringen prioriterar de som tjänar 61 000 kronor eller mer i månaden är inte bara skamligt, det är helt oansvarigt då de flesta kommuner redan brottas med stora utmaningar, inte minst Örebro kommun.

Den som tjänar 61 000 kronor i månaden är inte i behov av skattelättnader. Det är den hårt arbetande och lågavlönade undersköterskan som är i behov av regeringens 6 miljarder, det är den långtidssjukskrivna som nu tvingas betala en avgift för att ha tillgång till basala hjälpmedel som är i behov av de 6 miljarderna. Det är den ensamstående trebarnsmamman som vänder på varje krona men ändå har svårt att sätta mat på bordet.

För 6 miljarder skulle tusentals undersköterskor kunna anställas.

Listan kan göras lång. Vi vill att pengar ska satsas där de gör mest nytta för hela samhället. För 6 miljarder skulle vi kunna höja månadslönen för alla undersköterskor i Sverige med 4 400 kronor – en betydande summa även för hårt arbetande örebroare. För 6 miljarder skulle tusentals undersköterskor kunna anställas. Istället tvingas människor att springa allt fortare trots att verksamheten skriker efter personal, personal som kommunen inte har råd att anställa.

Jag vet inte vilken fantasivärld Lars Ströman lever i när han, i en ledare den 21 september på allvar menar att örebroare med låg inkomst skulle tjäna på slopad värnskatt. Även om de, mot alla odds, skulle tjäna på det så har jag svårt att tro att ens Lars Ströman tror att det skulle motsvara 4 400 kronor mer i månadslön.

Med detta resonemang skulle de lägst avlönade i Örebro utföra minst arbete – vi vet alla att så inte är fallet.

Ströman hänvisar till beräkningar gjorda av nationalekonomen Jakob Lundberg som drar slutsatsen att höginkomsttagare arbetar mindre på grund av vi i dag har en värnskatt, något som i sin tur skulle innebära minskad skatteintäkt för kommunen. Att Lundberg är chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro är av förståeliga skäl inget som Ströman nämner. Vad Lars Ströman inte heller nämner är att Lundberg är helt ensam om att, som ekonom, driva denna teori. Med detta resonemang skulle de lägst avlönade i Örebro utföra minst arbete – vi vet alla att så inte är fallet. Snarare finns det otaliga exempel som visar på motsatsen – att de lägst avlönade ofta är de som får slita hårdast, har sämst arbetsvillkor och jobbar inom samhällsbärande yrkesområden så som barnomsorg, äldrevård eller serviceyrken.

Med en slopad värnskatt får 90 procent av Sveriges befolkning betala för att 10 procent av de rikaste ska få höjda löner. Att spara på samhällets bärande skikt och samtidigt ösa pengar på toppskiktet kommer aldrig att vara ett alternativ för Vänsterpartiet.

En besparing på välfärden i det här läget kommer att kosta oss dyrt i längden.

Örebro kommun behöver göra stora satsningar på välfärden, istället så kommer de styrande partierna i Örebro att genomföra stora nedskärningar som kommer slå hårt mot unga, gamla och utsatta. Att våra lokala styrande partier inte ser det större sammanhanget och konsekvenserna av en slopad värnskatt är därför både oroväckande och oansvarigt. Örebro kommun växer och vi behöver satsa istället för att spara. En besparing på välfärden i det här läget kommer att kosta oss dyrt i längden. En slopad värnskatt innebär ytterligare ett hårt slag mot välfärdssamhället – även i Örebro kommun.

Under förra mandatperioden samarbetade Vänsterpartiet med regeringen, vi fick då igenom flera viktiga satsningar som gynnade utsatta grupper. Gratis medicin och glasögon till barn var några av de viktiga satsningar som Vänsterpartiet fick igenom – satsningar som kommer alla till nytta oavsett om du tjänar 25 000 eller 65 000 kronor i månaden. När makten nu har flyttats åt höger så ser vi istället hur viktiga grundläggande satsningar på vår välfärd uteblir. Istället läggs pengarna på bidrag till rika, pengar som de kan använda till fler lyxsemestrar, ökad konsumtion, ökad miljöförstöring och ökade klasskillnader. Satsningar som gynnar alla uteblir till förmån för skattesänkningar för de rikaste. Det är nu dags att vi örebroare visar att vi inte längre accepterar styrets nedskärningar i välfärden samtidigt som gynnandet av rika fortsätter. Vänsterpartiet kommer alltid att stå på folkets sida, vi kommer alltid att kämpa för ett Örebro för alla – inte bara för några få.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Svar direkt:

Nej Jakob Lundberg är inte den enda ekonom som anser att värnskatten är en förlust för staten. Redan långtidsutredningen 2011 pekade på den effekten. Professor Lars Calmfors anser att värnskatten sannolikt är en förlust för staten. Finanspolitiska rådet har pekat på samma sak.

Lars Ströman

Politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel