Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutspel täcker inte stjärnorna

Tränaren Ivan Stanisak vill veta hur Eco Örebro ser på framtiden.
– Vi är väldigt nöjda med Ivan, men kan inte komma upp med en långsiktig plan på någon vecka, säger klubbens ordförande Stefan Johansson, som har mer akuta beslut att ta ställning till den närmaste tiden.

I kväll möter Eco Örebro 08 Stockholm på bortaplan. En seger är ett steg närmare slutspel.

Men frågan om klubben går till slutspel eller inte kommer sannolikt inte att vara klart besvarad när tre omgångar återstår.

Och i det läget måste Eco bestämma sig för att släppa eller behålla stjärnona Drazen Klaric och Stefan Licartovsky.

– Då går deras 183 dagar med artistskatt ut. Mardrömmen vore att i det läget inte veta våra sportsliga förutsättningar, säger Stefan Johansson.

Kostar en kvarts miljon

Det handlar inte om småpengar. Om kontrakten med Klaric och Licartovsky förlängs kostar det klubben omkring en kvarts miljon kronor, eftersom man då krävs på normal skatt och arbetsgivaravgifter retroaktivt för sex månader.

– Vi måste väga det sportsliga mot det ekonomiska. Och det ser ut att bli ett svårt beslut, säger Johansson.

Även om klubben når slutspel är det inte säkert att kontrakten förlängs. Blir det en sjunde eller åttondeplats får Eco möta Norrköping eller Plannja i kvartsfinal.

– Då är det inte realistiskt att tro på mer än en kvartsfinal hemma. Och även om vi kan sälja ut den så räknar vi inte hem en kvarts miljon på en match.

Kan öppna för semi

Blir Örebro femma eller sexa, vilket är fullt möjligt, öppnar det för en rimlig chans att nå semifinal.

– Eftersom vi inte vet försöker vi dra på beslutet i det längsta, konstaterar Johansson.

Tre omgångar från slutet möter Örebro Borås hemma. Den matchen kan avgöra mycket. Men beslut om de två utländska stjärnorna måste till före den matchen.

– Det kan bli så att vi behåller en av dem. I det här läget är allt möjligt. Vi väntar och ser.

Eco Örebro valde, tvärtemot många andra ligaklubbar, att ta hit sina artistspelare tre veckor före seriestarten.

– Det var ett medvetet val. Vi ville som nykomling ge laget möjlighet till en bra start. Och det fick vi, så det slog väl ut. Men vi visste också att vi skulle sätta oss i den situation vi nu är, även om vi knappast vågade tro att vi skulle slåss om en slutspelsplats.

Fler berörs inte

Guarden Andrew Pleick berörs inte eftersom han är svenskamerikan. Denis Toroman och Pedro Cipriano kom in senare och kan också lugnt spela vidare.

Vad gäller succécoachen Ivan Stanisaks framtid säger Stefan Johansson:

– Det stämmer att vi pratade med honom för en månad sedan. Vi är nöjda och vill gärna förlänga. Men Ivan hade en rad frågor om vår fortsatta satsning, vilka förutsättningar som ges, och det är svårt att svara på innan vi har facit för den här säsongen.

– Vi ser gärna ett fortsatt samarbete, och vill utvecklas som elitklubb. Vi jobbar hårt på att ta fram en plan som kan intressera Ivan Stanisak. Detsamma gäller flera av spelarna som vi gärna vill ha kvar, säger Stefan Johansson.

Matchguide

Vad: 08 Stockholm-Eco Örebro.

När: Klockan 19.04.

Var: Fryshuset Stockholm.

Följ matchen: Rapporter på na.se.

Läget i laget: Denis Toroman är ännu inte spelklar efter sin svåra hjärnskakning. Annars uppåt efter trendbrottet med seger mot Jämtland i söndags.

Motståndet: 08 Stockholm är åtta poäng efter Örebro, men har en match mindre spelad. Nollåttorna har bra form med tre vinster de fem senaste, och ser varje match som en måstematch.

Tabellen: Galet jämnt runt slutspelsstrecket. Gothia, Södertälje, Uppsala och Örebro har 24 poäng. Under finns Borås på 22, Stockholm på 16 och Jämtland med tolv.