Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-guld – efter ledarens kollaps: "Flög av cykeln"

Almbys Matthias Wengelin tog SM-guld i crosscountry  - efter ett dramatiskt sista varv.

Wengelin låg ungefär 20 sekunder efter ledande Emil Lindgren på det sjätte och sista varvet i mountainbike-SM:s crosscountry-disciplin. Men med lite drygt ett halvt varv kvar förändrades allt.

Högst upp i en brant kollapsade helt plötsligt Lindgren.

– Han bara rasade ihop. Det såg inte alls bra ut. Det var otäckt och jag blev lite orolig. Han bara flög av cykeln, säger Mathias Wengelin.

Han befann sig då i botten på gräshögen, och hade jagat Lindgren under i stort sett hela loppet.

– Vi kom i väg bra båda två och skaffade oss en lucka. Men han drog ifrån lite, men jag försökte hålla distansen till honom på ungefär 20 sekunder. Jag tänkte att om han ville ligga före så skulle han i alla fall få gasa.

Men det var inte utan att Wengelin fick kämpa.

– Jag hade en svacka på vad jag tror var andra varvet. Då stod jag helt stilla i en brant och rörde mig ingenting. Då tänkte jag att alla skulle köra förbi mig.

Men så blev det inte. Istället höll Wengelin, från Säter men som i höstas flyttade till Örebro från Skara, avståndet till de jagande. Däribland fanns annat OS-silvermedaljören från tempoloppet vid OS i Peking 2008, Gustav Larsson.

Till slut kom så möjligheten att ta sig förbi Lindgren – efter det som såg ut som något jättedramatiskt.

– Jag fick höra sen att han hade fått kramp. Rejäl kramp, säger Wengelin.

Den enes död den andres bröd, om man får säga så?

– Ja, jo, så kan man nog säga.

För efter det tog Wengelin över ledningen i loppet. Men när kampen mot Lindgren upphörde – började kampen mot huvudet istället.

– Jag hade ju haft Lindgren att fokusera på hela tiden framför. Men när han var borta märkte jag hur trött jag var. Men jag vågade inte slappna av fören jag kom in på upploppet, säger Wengelin.

Och där var han helt ensam. Kunde börja slappna av och cykla hem SM-guldet i crosscountry.

– Det var en lättnad. Jag har haft det lite kämpigt sedan 2013. Så det var jäkligt skönt att kunna leverera.

Fredrik Berg, från Grythyttan men tävlandes för Kvänum blev åtta. Axel Lindh, Almby kom på elfte plats.