Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-medaljör med sikte mot toppen

Målet är att vara med i OS och att bli bättre än Ragnar Skanåker. Hon siktar högt, 15-åriga Josefine Johansson, som i helgen siktade just så bra att det blev SM-guld i sportpistol.

Annons
Skyttedrottning. Med ett pistolformat smycke om halsen är det lätt att se vilket intresse som ligger Josefine Johansson varmast om hjärtat. I helgen blev hon svensk mästare i sportpistol, och hoppas nå både VM och OS i framtiden.

Pistolskytte har varit det stora intresset för Josefine Johansson sedan hon var åtta år. Då följde hon med sin kusin och provade luftpistol, och blev fast.

– Jag vet inte varför jag fastnade så egentligen. Nu har det blivit en stor del av mitt liv, säger Josefine.

Hon tränar fyra, fem gånger i veckan, oftast hemma i Zinkgruvan där det finns träningshallar för både luft- och krutpistol. Tävlar gör hon dock för klubben Frövi-Lindesbergs pistolskyttar. I lördags tävlade hon i SM för damjuniorer i Uppsala, i sportpistol. En gren hon bara övat på sedan i mars.

– Man skjuter först sex serier med fem skott, och sen sex serier duell. Då är tavlan bara framme i tre sekunder i taget så det gäller att vara snabb att träffa.

Poängen räckte till final, även om hon var nervös och inte tyckte det gått så bra.

– De två bästa fick skjuta om guldet. Då var det bara att vara iskall och tänka på vad man ska göra, för att hålla nerverna i schack.

När guldet väl var klart var glädjen enorm.

– Det var obeskrivligt. Det var så många som kom fram och grattade. Jag kunde knappt stå på benen, så chockad var jag.

Tillbaka i vardagen på Sjöängsskolan där hon precis har börjat nian, har gratulationerna fortsatt. Men SM-guld räcker inte för Josefine.

– Jag vill bli bättre än Skanåker, ler hon.

Annons