Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-medaljör med sikte mot toppen

Målet är att vara med i OS och att bli bättre än Ragnar Skanåker. Hon siktar högt, 15-åriga Josefine Johansson, som i helgen siktade just så bra att det blev SM-guld i sportpistol.

Pistolskytte har varit det stora intresset för Josefine Johansson sedan hon var åtta år. Då följde hon med sin kusin och provade luftpistol, och blev fast.

– Jag vet inte varför jag fastnade så egentligen. Nu har det blivit en stor del av mitt liv, säger Josefine.

Hon tränar fyra, fem gånger i veckan, oftast hemma i Zinkgruvan där det finns träningshallar för både luft- och krutpistol. Tävlar gör hon dock för klubben Frövi-Lindesbergs pistolskyttar. I lördags tävlade hon i SM för damjuniorer i Uppsala, i sportpistol. En gren hon bara övat på sedan i mars.

– Man skjuter först sex serier med fem skott, och sen sex serier duell. Då är tavlan bara framme i tre sekunder i taget så det gäller att vara snabb att träffa.

Poängen räckte till final, även om hon var nervös och inte tyckte det gått så bra.

– De två bästa fick skjuta om guldet. Då var det bara att vara iskall och tänka på vad man ska göra, för att hålla nerverna i schack.

När guldet väl var klart var glädjen enorm.

– Det var obeskrivligt. Det var så många som kom fram och grattade. Jag kunde knappt stå på benen, så chockad var jag.

Tillbaka i vardagen på Sjöängsskolan där hon precis har börjat nian, har gratulationerna fortsatt. Men SM-guld räcker inte för Josefine.

– Jag vill bli bättre än Skanåker, ler hon.