Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-silver till Kling: "Ligger bra till för VM"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Jonathan Kling tog SM-silver i comebacken på favoritdistansen. Karriärens första senior-SM-medalj och första gången under 23 sekunder på 50 meter fritt för Örebrosimmaren – något som kan öppna för en VM-plats.

Jonathan Kling fick simma EM – och var i EM-final i lagkapp – 2013 utan att ha tagit en enda medalj vid senior-SM, och la sedan av med simningen.

Men i comebacken, tre år senare, tog den ny 22-årige Örebrosimmaren på lördagen SM-medalj direkt. Ett silver på 50 meter fritt, endast slagen av Helsingborgs Christoffer Carlsen.

– Sjukt grymt att göra ett sådant race i en så pressad situation. Att efter tre år borta från simningen sätta bästa tiden i försöken och få gå ut och simma finalen på ledarbana, bara det skulle göra mig skitnödig. Men Jonatan lyckades pressa sig i finalen och sänka tiden ytterligare, otrolig bra gjort, jublar tränaren Joachim Wiking och fortsätter:

– Loppet var avslappnat, mjukt och fint men ändå explosivt.

Hur kan han vara så bra efter tre års frånvaro?

– Det handlar om tävlingsnerver och att han fått en otroligt bra förståelse för den egna kroppen och för vad som krävs genom den utbildning till fysioterapeut han går i Ungern. Det tillsammans med tävlingsdjävulen. Och så är han som byggd för simningen med sina 198 centimeter, en överkropp som väger 70 kilo och ben som väger 20.

Kling slog personligt rekord redan i förmiddagens försök, där han var snabbast av alla, och gick i finalen för första gången i karriären under drömgränsen 23 sekunder. Noterade 22,95, under B-kvalgränsen till OS, och bara 15 hundradelar från edn skarpa kvalgränsen till vårens EM.

Carlsen vann på 22,66 efter att ha avslutat starkast – Kling var i ledning vid 25-metersmarkeringen – och veteranen Petter Stymne, Neptun, slutade trea på 23,34.

– Jag skickade kvaltiderna till kortbane-VM till Jonathan för ett tag sedan, och det här loppet gör att han ligger bra till för en plats där. Det är otroligt viktigt att visa att man har nerver och kan prestera under press. Det är en sak att smyga in ett bra lopp från en ytterbana, men att göra det från ledarbanan som Jonathan gjorde i dag är riktigt starkt. Ulrika (Sandmark, förbundskapten) har koll på sådana saker, att man har nerver och kan prestera när det krävs, säger Wiking.