Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små Hitlertyper påverkar fullmäktinge

Awat Mohammad lämnar sina uppdrag i Kumla kommun. Orsak: någon eller några lymlar har trakasserat honom.

Små Hitler-typer som inte har den minsta respekt för de demokratiska spelreglerna.

Det räcker med att en enda förtroendevald lämnar sina uppdrag på grund av trakasserier för att det ska betraktas som allvarligt. Kommunledningen i Kumla, de politiska partierna och polisen bör gemensamt vidta åtgärder. En politiker som trakasseras behöver stöd. Och de kriminella som begår dessa handlingar ska sättas fast.

Maria Haglund från Moderaterna i Kumla säger att partikamraterna har gjort vad de kunnat för att stödja Awat Mohammad. Och det finns ingen anledning att betvivla det. Men det finns uppenbarligen mer att göra.

Vart fjärde år röstar vi i allmänna val. Awat Mohammad valdes in i kommunfullmäktige i Kumla, som företrädare för Moderaterna, vid valet 2006. Redan innan dess hade han en del kommunala uppdrag.

De personer som genom trakasserier fått Awat Mohammad att avsäga sig sina uppdrag, spottar inte bara på Awat Mohammad. De spottar också på alla de 11 851 väljare som röstade i kommunfullmäktigevalet.

1 618 av Kumlas väljare röstade på Moderaterna. En del väljare valde att sätta ett kryss för just Awat Mohammads namn. Visserligen inte så många att det förändrade valresultatet, men under alla omständigheter blev han invald i kommunfullmäktige.

När Awat Mohammad nu avsäger sig sina uppdrag innebär det att väljarnas makt överförs till kriminella lymlar, som inte förtjänar något annat än att bli åtalade och dömda. Det är något som vi alla borde vara bekymrade över.

2008 presenterade Säkerhetspolisen en rapport om trakasserier av förtroendevalda. Den är lite i tunnaste laget. Man borde ha kunnat förvänta att Säkerhetspolisen – som har till uppgift att skydda våra demokratiska rättigheter – kunde ge mer vägledning om vilka åtgärder som bör vidtas. Rapporten säger i korthet att politiker från Sverigedemokraterna utsätts för organiserade trakasserier från grupper som kallar sig ”antifascistiska”, men som i själva verket tagit över just fascistiska metoder.

När politiker från andra partier trakasseras handlar det ofta om attacker från enskilda ”rättshaverister”, personer som anser sig vara offer för felaktiga beslut eller som av någon annan anledning är sura på en enskild politiker.

I fallet Awat Mohammad är det svårt att värja sig från tanken att hans utländska bakgrund och hans namn har en betydelse.

Snart är det val igen. Men är det väljarna eller någon enskild kriminell som ska bestämma vilka som sitter i kommunfullmäktige i Kumla? Så måste faktiskt frågan ställas.