Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småföretagens kris är hela länets kris

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Samhället gör nu massiva insatser för att bekämpa en virussmitta som i stort sett finns i hela Sverige. Samtidigt sköljer en våg av konkurser över landet där främst småföretag tvingas se sina livsverk falla samman när likviditeten och intäkterna snabbt sinat. Politiker, tjänstemän och myndigheter i Örebro län behöver nu ta sitt ansvar och se till att landets jobbskapare kan fortsätta hålla öppet.

Under de senaste decennierna har det svenska samhället transformerats. Det är de små företagen som stått för fyra av fem nya jobb i ekonomin, och det är nu denna grupp som är mest utsatt av de inskränkningar som politiken beslutat om i syfte att dra ut på tidsförloppet för virusspridningen. När dessa företag går omkull så välts även förutsättningarna för hela samhället.

Med lägre skatteintäkter i Sverige tvingas politiker skära i de välfärdstjänster som vi idag tar för givet.

Med färre företag som skapar jobb sjunker antalet människor som kan försörja sig själva och bidra med skatt till det gemensamma. Med lägre skatteintäkter i Sverige tvingas politiker skära i de välfärdstjänster som vi idag tar för givet. Sjukvården tvingas banta, detsamma gäller för polisen, satsningar på skola och äldrevården för att bara nämna några områden.

Innan coronaviruset och dess konsekvenser lamslog de svenska småföretagen pågick en debatt om kommunkrisen och hur välfärden ska finansieras. I skuggan av den kris Sveriges småföretag nu upplever framstår den debatten närmast som en petitess. De ekonomiskt negativa konsekvenserna för Sveriges kommuner om de mindre jobbskapande företagen tvingas bomma igen är närmast obeskrivliga.

Rent konkret handlar det om att slopa avgifter för exempelvis tillsyn och tillstånd samt att helt minimera all form av onödiga inspektioner och annan administrativ börda för Sveriges småföretagare.

Småföretagen och deras anställda i Örebro län står för 3,2 miljarder, var fjärde skattekrona, av länets totala intäkter varje år. 47 953 personer i Örebro län går varje dag till jobbet i ett mindre företag, vilket är något fler än i de större företagen. Sedan 1990 har det skapats 19 644 nya jobb i länets småföretag.

Kommuner, regioner, länsstyrelser och de myndigheter som har kontakt med företagen i olika former av myndighetsutövning behöver nu vända på varenda sten för att hitta sätt att dämpa den akuta krisen. Rent konkret handlar det om att slopa avgifter för exempelvis tillsyn och tillstånd samt att helt minimera all form av onödiga inspektioner och annan administrativ börda för Sveriges småföretagare.

Myndigheter och kommuner behöver göra allt de kan för att stötta upp med resurser som kan ge råd och stöd åt företagen, samt skynda på tillståndsprocesser.

Utan företag stannar Sverige. Vi befinner oss i kris nu, i maj kan det vara för sent. Både för länets småföretagare och resten av samhället.

Hanna Jonasson

regionchef Företagarna Örebro län och Värmland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel