Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakrik västernmat – men lite väl köttigt

En riktig smaskig burgare kan förvandla den ruggigaste tisdagen till fest – så även om Texas Longhorn slarvar lite med guldkanten är vi nöjda med att de har börjat med luncher.

Texas Longhorn är en franchisekedja med restauranger runt om i Sverige. Restaurangen i Örebro öppnades i våras och nu efter sommaren har de börjat med luncher.

Här får du välja på en lång rad hamburgare med olika smak och tydliga namn: ”Peppercorn” serveras med malen svartpeppar och peppardressing, ”California” kommer tillsammans med guacamole, salsa, alfalfagroddar och skivad ost och burgaren med bluecheeseost och bacon heter förstås ”Bacon blue”.

Texas Longhorn ligger på Kungsgatan 4–6, som rymt många andra krogar de senaste åren. Men det är ändå omöjligt att känna igen sig där inne. Nu är lokalen omgjord till en pastisch på en krog i Vilda västern. Robust träinredning, en koskalle med riktigt långa horn på ena väggen, köttkrokar som armaturupphängningar och väggfasta bänkar. Det är kitschigt och mysigt på samma gång.

Man beställer och betalar i kassan. När vi kommer dit är det ingen kö, och bemötandet är trevligt och lättsamt. Det bjuds inte på någon förrätt, varken sallad eller soppa. Men däremot är glasen frostade och det ger en lyxig känsla.

Trots att vi inte kom samtidigt till restaurangen, får vi maten i ett svep – en mycket trevlig detalj.

På Texas Longhorns hemsida finns devisen ”Vegeterian is an old indian word for bad hunter”. Och även om orden förstås är skrivna med en gnutta humor, så märks det att köttet är restaurangens specialitet.

Hamburgarna är fantastiskt goda och kostar från 95 kronor och uppåt. Brödet har bra konsistens, grönsakerna är fräscha och köttet är saftigt och gott. Inte för hårt packat som malet kött kan vara, och bra grillat.

Burgarna serveras med pommes frites som är så där krispig som bara nyfriterad potatis kan vara. En liten cole slaw kommer med i en liten skål och man får ta hur mycket man vill av den lagom rökiga grillsåsen. Dessutom är det trivsamt serverat i en liten korg.

Vi prövar också entrecoten, och även den har mycket hög kvalitet. Bra grillad, lagom rött i mitten.

I lunchen ingår inget annat än just mat och vatten eller enklare dryck, så den som vill ha en kaffe på maten får betala för sig. Det är lite tråkigt, det känns helt enkelt lite snålt. Men trots det är det ett ställe vi gärna kommer tillbaka till, för det väl genomförda Vilda västern-konceptet tillsammans med den goda maten ger ett fint avbrott i vardagen, förmodligen på något skollov när vi kan ta med oss ungarna dit. Men samma skäl gör att man inte kan komma för ofta, för det är menyn lite för enahanda.

Betyg

Texas Longhorn, Kungsgatan

Totalpoäng: 13

Service: 3

Trevligt bemötande och frostade glas ger en trea, även om priserna var så vagt preciserade att vi missade att entrecoten kostade dubbelt så mycket som den gjorde. Nästa gång ser vi gärna att matpriserna syns bättre.

Meny: 3

Burgare, burgare, burgare. På ett sätt är det tjatigt förstås, men med tanke på att det är ett hamburgerställe, så är hamburgarna väldigt varierade. Dessutom finns några andra rätter undangömda.

Smak: 5

Här får man goda hamburgare. Bra kött, fint bröd och den extra grillsåsen som serveras till är perfekt i sin rökighet och sötma, ja, det är mycket gott.

Övrigt: 2

Nix, inget alls. Ingen förrätt och det kan vi acceptera. Men vi gillar inte att man inte ens får en kopp kaffe på maten. Men den konsekvent genomförda inredningen ger plus i kanten.