Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smartare kaffetillagning - miljöarbete hemma i köket

Hörde på radion om kaffebryggare som inte höll i mer än något år. Vilket inte låter osannolikt då alla framförallt lågprisbutiker som poppat upp under det senaste dryga decenniet måste ha sådana apparater att sälja till folks stora förtjusning. Ja men de var så billiga så jag köpte två, kan jag tänka mig att det ibland låter. Annars så handlade det förr mest om spruckna kannor. Och i vissa fall så kunde en ny köpas men i andra fall så fick man vackert köpa en helt ny bryggare för kannmodellen hade utgått. Ett bedrövligt slöseri vet jag att jag tänkte redan då.

Själv så kanske man då inte är så miljöovänlig, eftersom jag kokat mitt kaffe i 40 år nu - i samma kaffepanna! Den var dessutom begagnad när jag ärvde den och det är inte omöjligt att den överlever mig också. Däremot så kan jag inte säga något om strömåtgången per kokad kopp kaffe i jämförelse med hur mycket ström det åtgår för att brygga en kopp. Förmodligen så kan man dock åstadkomma en besparing genom att värma vattnet i en vattenkokare innan det hälls på pannan.

Detta är ett enormt slöseri med tanke på hela produktionsprocessen och att kaffet sedan ska transporteras hit från något avlägset land.

Vad som däremot är mycket besparande är det att du häller aldrig ut gammalt kokkaffe. Jag läste någonstans för ganska länge sedan att kanske så mycket som 25-30 procent av allt tillagat kaffe hälls ut i slasken. Detta är ett enormt slöseri med tanke på hela produktionsprocessen och att kaffet sedan ska transporteras hit från något avlägset land. Kokar man kaffe så häller man givetvis tillbaka det som inte gått åt i pannan efter att man avlägsnat sumpen, häller på någon extra kopp med vatten och någon sked med kaffe och resultatet är lika drickbart som tidigare.

NA hade för länge sedan en artikel om någon i Kumla som hade kommit på att man kunde återvinna kapslarna till hans nya kaffemaskin.

Så även här är man betydligt mer miljökorrekt då man köper kaffet i ½-kilosförpackningar istället för små kapslar, sorterat papper och plast för sig i alla tider och inte behövt investera i någon ny maskin vare sig den heter kaffebryggare eller kaffemaskin under hela ens livstid. Möjligen kan NA:s reportrar vara välkomna på ett besök om de är intresserade utav en mer betydande klimatsmarthet! Annars så kan jag säkert mejla ett kort på min kaffepanna.

”Kaffekokarn”

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel