Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Smärtskolor” är ett hån för att alla dessa som har så ont att tårar kommer vid vardagliga göromål

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet och Helena Flodström, ordförande för Reumatikerna i Örebro, skriver att ”I Sverige är smärta den vanligaste orsaken till besök i primärvården. Ändå är behandlingarna som erbjuds patienter få och helt beroende av patientens boendeort” Samt att ”Långvarig smärta orsakar mycket låg livskvalitet för individen.”

Bra att de lyfter att inte alla får hjälp för sin smärta. Men att de sedan skriver att receptet är så enkelt som att starta ”smärtskolor för att få en hälsofrämjande livsstil” är ett hån för att alla dessa som har så ont att tårar kommer vid vardagliga göromål såsom matlagning eller tandborstning, de vars smärta hindrar den där avkopplande skogspromenaden som man längtar efter, smärta som håller en vaken på natten, kort sagt smärta som man inte har fått någon adekvat smärtbehandling mot.

Ty det är där man måste börja. Först bli tagen på allvar och få sjukdomsbromsande behandling samt få behandling för sin smärta. Smärtbehandling kan vara läkemedel, massage, TNS, akupunktur och så vidare. Då kan man börja träna, orka laga till mer närande mat, klara av att slappna av etcetera.

Men att Reumatikerförbundet lär vårdpersonal att smärta beror på livsval och att det hjälper med ”smärtskola”, ”äta morötter” och ”tänka positivare”, när leder är trasiga, det är svullet och ömt, och kroppen känns som i ett ständigt influensaskov, det är inte att ta smärta hos reumatiker på allvar.

”Reumatiker”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel