Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI: Då ska du ta semester

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Har du semester i juni? Då tycker jag att Sverige är ett ypperligt land att vistas i! Juni är den sommarmånad som har mest sol och minst regn i genomsnitt.

Juni är lite svalare än juli och augusti och badtemperaturerna har inte riktigt hunnit bli lika varma som under senare delen av sommarhalvåret. Däremot är juni årets ljusaste månad och sommarsolståndet är den 21 juni.

Om det är riktigt klara nätter får man räkna med att det i början av månaden kan förekomma järnnätter med frost. Det är på grund av att utstrålningen mot atmosfären är så stor. Den högsta temperatur som uppmätts i juni är +38 grader i Målilla, i Småland. Den lägsta temperaturen är -12 grader. Den mättes på Vassitjåkko i Lappland som ligger 1 370 meter över havet.

Vill man ha mycket sol ska man ta sig till ostkusten inklusive Öland och Gotland. Men även på västkusten, och då framför allt i Bohuslän, skiner solen ofta. Det som gör att det ofta är soligt vid kusterna är att havsvattnet är kallare än land under dagen. Det medför att en sjöbris skapas som håller molnen borta. Det finns också ett solstråk som sträcker sig mellan väst- och ostkusten över Mellansveriges sjöar Vänern, Vättern och Hjälmaren. Vill man ändå bege sig ut i världen är några soltips i juni Medelhavet, Azorerna, Florida, Hawaii och Marocko.