Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI:s första kvinnliga meteorolog

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Renate Schäffer ville bli meteorolog i början av 1940-talet och hon stod på sig och fick sin vilja igenom. Hon blev den första kvinnliga meteorologen på SMHI.

Lilla fröken borde nog bli lärare istället. Kvinnor är för svaga och opålitliga för det här yrket, sa man till Renate Schäffer när hon ville bli meteorolog i början av 1940-talet. Men Renate stod på sig och när kriget var slut 1945 rådde stor brist på meteorologer i Sverige. Renate anställdes då som den första kvinnliga meteorologen på SMHI men det skulle dröja ytterligare 10 år till innan hon fick sin första kvinnliga kollega. Att arbeta på någon flygplats var det dock inte tal om, ”för hur skulle piloterna kunna lita på en kvinna?”.

Annorlunda arbetsmiljöPå den tiden såg arbetsmiljön ganska annorlunda ut. Män och kvinnor hade till exempel skilda matsalar. Männen serverades vid bordet medan kvinnorna fick hämta sin mat i en lucka. Tack och lov är det mycket som har förändrat sedan dess. Idag är fördelningen mellan kvinnliga och manliga meteorologer mer jämn och naturligtvis äter vi i samma matsal och har kvinnliga meteorologer som arbetar på flygplatser! På den avdelningen jag arbetar på just nu har vi endast en manlig meteorolog för tillfället, men vi vill gärna ha fler.