Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smidigare kollektivtrafik om bussen lastas bakifrån

Annons

Vi är ju många som vill att det ska var enkelt att åka buss.

Ett förslag som jag tror skulle förenkla bussåkandet och göra det mera attraktivt. Bland annat skulle det förkorta restiderna, och kanske göra att det känns lite smidigare att åka buss. Det passar nog bäst i Örebro stad, där det ofta är trångt, men kanske även i landsbygdstrafiken.

Tillåt påstigning bak. Kanske bara när det är många som ska på – kanske alltid? Detta skulle gälla för de som har giltig biljett, månadskort eller en biljett som är mindre än tre timmar gammal.

I många andra städer fungerar det bra med påstigning i de bakre dörrarna. Det kortar stopptiderna vid hållplatser och förenklar.

Forskningen visar att de som reser kollektivt uppfattar en minut stillastående på hållplats som längre tid än en minut när bussen är i rörelse.

Är man rädd att folk ska tjuvåka, så kan man ha fler kontrollanter. Dessa åker ju med och påverkar inte körtiderna. Det finns ju även moderna avläsare som enkelt kan registrera de som kliver på bak.

Om restiden mellan ändhållplatserna minskar så ökar chansen att göra fler turer med samma fordon under ett dygn. Och tätare turer, snabbare och smidigare bussresor är ju det vi är ute efter!

Sten Lang

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel