Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddet av äldre ett misslyckande

Nerikes Allehanda skriver den 29 maj om den katastrofala spridningen av covid-19 på landets äldreboenden. ”Blottar en brist som funnits i äldrevården i många år”. Trots att det från början vid varje information från Folkhälsomyndigheten (FHM) trummades in att vi måste skydda våra äldre blev detta ett totalt misslyckande. Det blev besöksförbud från anhöriga att hälsa på sina äldre på boendena. Detta hjälpte föga när en mängd personal drog in smittan till de äldre. Det är förstås inte personalens fel att det gått så snett. Felet ligger på det organisatoriska planet.

NA skriver i sin artikel att den 25 maj var det 54 procent av alla de drygt 4 000 som avlidit i Sverige befann sig på äldreboenden. Ytterligare 28 procent hade kommunal hemtjänst. Detta innebär att 82 procent av alla som avlidit har varit beroende av kommunernas äldreomsorg. Denna omständighet är förstås anledningen till att Sverige sticker ut i negativ bemärkelse när det gäller antalet avlidna i förhållande till folkmängden. När pandemin är över finns det all anledning att utvärdera ansvarsförhållandet mellan den statliga nivån, regionerna och kommunernas ansvar.

När FHM den 26 maj förväntades justera rekommendationerna vad gäller de 1,7 milj. 70+arna blev säkert många mycket besvikna. Det enda som framkom som någon slags nyhet var att ”dom kan väl spela krocket”. Man kan undra om myndigheten hade kännedom om att 82 procent av de avlidna fanns inom kommunernas äldreomsorg. Smittspridningen i samhället i övrigt har uppenbarligen varit ganska marginell.

”Karl Johan”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel