Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sms – enda chansenatt rösta i valet

Regeringen stänger alla vallokaler vid omvalet i Örebro. Man vill inte att felen vid förra valet ska upprepas. All röstning ska i stället ske via sms. En amerikansk expert har kallats in som rådgivare.

Valprövningsnämnden beslutade att ett omval ska ske i den nordöstra valkretsen. De fel som bland annat begicks i vallokalen i Vivalla har därefter bekymrat flera personer i och omkring regeringen.

– Vad gör vi om samma sak händer igen? Det får absolut inte ske. Många känner att demokratin står på spel, säger Sanna Karlsson, samordnande pressekreterare på regeringskansliet.

Vallokalerna stängsVid torsdagens regeringssammanträde togs därför det helt unika beslutet att stänga alla vallokaler i samband med omvalet i Örebro. Man gör det med hänvisning till en sällan använd paragraf i regeringsformen, som är en grundlag.

– Nu tar man chansen att pröva ett modernare sätt att rösta. Det är ju ingen hemlighet att många i regeringen anser att vallokaler är så mycket 1900-tal, säger Sanna Karlsson.

Valhjälp från USAHela röstningsförfarandet ska ske enbart via sms. Det kräver mycket arbete för att få allt klart till valet. Därför har man kallat in den amerikanske valexperten Bud Ruust. Han var bland annat ansvarig för organisationen av presidentvalet i Florida år 2000.

– Vi har ju en vana från att sköta de bästa valen i världen, och det ska bli roligt att få komma till Sverige och visa hur man kan modernisera demokratin, säger han på telefon från Cottonwood Falls universitet i USA.

Ring länsstyrelsenFör att få rösta vid omvalet den 15 maj måste man senast den 1 maj ringa på sin mobil till ett särskilt nummer hos länsstyrelsen. Då kollas man mot röstlängden och namn och nummer registreras via ett nytt datorprogram. På valdagen är det sedan bara att sms:a namnet på det parti man röstar på och eventuellt namnet på en kandidat.

– Faantastic, man, säger Bud Ruust entusiastiskt på sin breda sydstatsdialekt. Vi har tagit patent på systemet och jag lovar dig att snart kommer alla länder i världen att köpa sina val från oss.

Kostar det pengar? – Självklart. Framsteg är aldrig gratis. Men tycker du inte att demokratin är värd att betala en slant för? Säger Bud Ruust.

Hemliga summorSanna Karlsson bekräftar att Bud Ruusts tjänster och rätten att få använda datorprogrammet kostar en del.

– Ja, men det är inga stora summor. Exakt hur mycket är hemligt, men det är inte mer än ett några miljoner kronor, säger hon.

Vad händer med dem som inte har en mobiltelefon? – Då kan de inte rösta. Det är ju tråkigt för dem, men vi måste säkra demokratin. Och till nästa val har de säkert lärt sig läxan och köpt en mobiltelefon, säger Sanna Karlsson.