Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuggelåtalad frias

20-åringen berättade för Örebro tingsrätt om sin födelsedagsfest och den alkohol han tänkt bjuda de 100 gästerna på. Majoriteten i tingsrätten tror på berättelsen om att närmare 1 600 liter starköl, 30 liter starksprit, 50 liter alkoläsk plus 12 liter vin och 48 liter cider var till festen och inte för försäljning.Örebroaren frias från åtalet för smuggling och får tillbaka all beslagtagen alkohol.

Domaren och en nämndeman tyckte annorlunda än majoriteten. De tycker 20-åringens berättelse är osannolik och ska lämnas utan avseende. Deras slutsats är att alkoholen tagits till Sverige i kommersiellt syfte. Men majoritetens bedömning gäller.

Örebroaren åkte till Tyskland i en liten lastbil. På hemresan kontrollerades han i tullen i Helsingborg. I bilen fanns närmare 1 600 liter starköl plus sprit, vin, alkoläsk och cider.20-åringen förklarade att allt var för privat bruk, uteslutande till födelse-dagsfesten.

Lite förvånad

Vid rättegången berättade örebroaren att han själv blivit lite förvånad när han såg hur mycket han lastat.Han talade också om att han några veckor tidigare varit i Tyskland och köpt plattor med öl. Han säger att det egentligen var då han fick sin idé till en stor födelsedagsfest och därför köpte mera.

Tingsrättens majoritet tycker inte att berättelsen om festen, för hundra personer, är osannolik.Domstolen menar att annan planering visserligen inte var gjord, men att det förstås är möjligt börja med att köpa alkohol och sedan planera.När rätten granskade finansieringen förklarade örebroaren att föräldrarna hjälpt till med hyran, och att han därför kunnat spara. Dessutom skulle de bidra med pengar till kostnader vid festen.Tingsrätten skriver att mannens uppgifter, även om de kan verka osannolika och tyder på visst lättsinne, inte kan lämnas utan avseende. Därmed ogillas åtalet.

– Jag vill läsa domen innan jag avgör om jag ska överklaga, säger åklagaren Ingrid Löf.