Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smutskastningskampanjer skadar demokratin

Förra månaden skrev jag om bankernas flykt från vår kommun. Fick faktiskt svar från två regionala bankchefer inom Swedbank. Det är tydligt att man inte vill förstå kundernas och min ståndpunkt, så någon diskussion eller argumentation med dem känns helt överflödig. Deltog för övrigt på ett möte angående länets samverkan med olika statliga myndigheter, regionen och kommunerna. Ett bra möte! Vid ett tillfälle blev det åter tydligt vad centraliseringen kan ställa till med. Det visar sig nämligen att det är svårt att få till fysiska möten på lokal nivå eftersom man måste resa så infernaliskt. Jo, alla lösningar har sina baksidor.

Har man Polisen, Försäkringskassan, Banken etcetera på plats blir de lokala kontakterna så mycket enklare. Det behövs ingen större tankeförmåga för att inse det. Jag inser att det finns fördelar med centraliseringen också. Men någonstans måste man hitta en balans. Jag tror att vi generellt sett passerat gränsen för när centraliseringen bara ger fördelar. Men frågan är svår. Svaren kanske ännu svårare.

I övrigt så väntar jag, och många med mig, på våren. När jag skriver denna krönika tror jag faktiskt att vi lämnat vintern bakom oss. Det regnar, man har börjat förbereda sig för att ta upp allt grus på trottoarerna, en och annan blomma eller åtminstone blomknopp kan ses mot husväggar i söderläge. Det finns hopp! Vi närmar oss också valets olika aktiviteter. Vi politiker har känt av det länge, kanske en och annan journalist också. Men nu ser man även hur vanligt folk börjar reagera och kommunicera med oss politiker. En rolig tid. Kontakten med medborgarna är det viktigast av alla delar i det politiska uppdraget. Ibland glada tillrop, ibland mer kritiska inlägg och åsikter. Det är jätte bra. Det som är mindre bra är att allt fler ägnar sig åt att manipulera och vinkla politikernas utspel. Brukar ibland kallas Fake News. Ibland är det tydligt att det är någon som försöker skämta, och det kan jag själv tycka är roligt. Men när politiska motståndare börjar ta till samma medel, då kommer vi få en valrörelse full av smutskastning och hårda ord. De enda som förlorar på det är vi politiker. Oavsett politisk hemvist. Våra medborgares intresse för politik är naturligtvis inte på samma nivå som oss politiker. Åtminstone har man inte den tiden att analysera och bedöma politikernas inlägg, man har svårt att skilja på det ”moderata” utspelet om det kommer från dem själva eller från politiska motståndare.

Självklart skall vi på ett sakligt sätt angripa politiska motståndares argument. Men vi ska alltid göra det utifrån vår egen politik. Det är ingen lätt uppgift, men det går. Vi har för många utspel där man klipper ur ”sanningar” ur sitt sammanhang. Man kanske vinner en snabb politisk poäng, men förlorar dubbla poäng i längden. Ska vi ha förtroendevalda måste vi förvalta det förtroende vi har. Att gå in i valrörelsen med vassa klor, hård debattvilja men också ett ansvarstagande för att debatten sköts på schyssta villkor, det kommer bli roligt. Att fortsätta med mer eller mindre smutsiga kampanjer kommer bara skada demokratin. Än så länge finns det inget bättre än demokrati när det gäller att styra en stat, ett landsting eller en kommun.

Per Eriksson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel