Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba beslut som oroar i Askersund

Det har snart gått ett år sedan jag fick förtroendet av Socialdemokraterna i Askersund att bli kommunens oppositionsråd. Det är mitt första år som politiker.

Det var inget som jag planerat för men när chansen kom, tänkte jag, att det kanske är min tur att göra något för samhället vi lever i. Jag kan inte bara förlita mig på att ”någon annan” ska göra allt. Det är lätt att sitta hemma och tycka en massa saker men nu fick jag möjligheten att bidra med något på riktigt. Det är klart jag måste ta chansen trots att jag egentligen inte vågar. Jag tycker att det är viktigt att ta ställning och prata om vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Jag tror att samhällen som byggs i solidaritet blir bättre. Det skapar trygghet.

Det är en föränderlig tid vi lever i. Det räcker med att titta på nyheterna på tv för att översköljas av klimathot, flygplatser som byggs ut, vattennivåer som är för låga, översvämningar, folk som dör på arbetet, människor som flyr, brottslighet, ökade klyftor, orättvisor och så vidare.

I sitt vardagliga liv kanske man oroar sig för om bussen där man bor ska bli indragen, bensinen är dyr, neddragningar inom skolan och uppsägningar på jobbet.

Jag vill ha ett samhälle där vi får stöttning när det behövs. Jag tror att samhällen som byggs i solidaritet blir bättre. Det skapar trygghet.

Det är klart vi ska följa med i utvecklingen, men inte i lönndom.

Politiker måste lyssna på invånarna. Invånarna måste också få insyn i politikernas visioner och det vi fattar beslut om. Det sista oroar mig mycket. Nu är det många stora beslut som drivs fram snabbt av Askersunds minoritetsstyre, M, L och KD med stöd av SD och LPO, utan dialog. Utan förankring. Utan att tänka efter. Utan insyn.

Vi Socialdemokrater vill också ha förändring. Vi inser att det är nödvändigt för att möta en allt mer åldrande befolkning med färre som är i arbetsför ålder och betalar skatt. Samtidigt ställs nya krav i ett modernt samhälle. Det är klart vi ska följa med i utvecklingen, men inte i lönndom. Jag vill ha dialog med de som bor i kommunen. Jag tycker att de upparbetade råden, till exempel Kommunala Pensionärsrådet och Bygderådet är viktiga. Kompetensen som personerna i råden har är ovärderlig. Samtidigt kan de vara delaktiga och har möjlighet att påverka kommunen.

Minoritetsstyrets budget som antagits innebär stora neddragningar inom alla skolor i Askersunds kommun.

Eleverna i Askersunds kommun får bättre skolresultat för varje år som går. Att den nedåtgående trenden har vänt uppåt är resultatet av satsningar som gjorts inom skolan. Ett enormt jobb har också lagts på de så kallade ”hemmasittarna”, elever som av olika anledningar inte har deltagit i skolundervisningen. Nu finns mycket få ”hemmasittare” i Askersunds kommun.

Minoritetsstyrets budget som antagits innebär stora neddragningar inom alla skolor i Askersunds kommun. Vi Socialdemokrater vill hellre ha en långsiktig helhetsbild över alla skolor än att som nu börja hyvla över allt. En stor omställning tar lång tid. Gör man något förhastat och ogenomtänkt, kan det få andra dyra konsekvenser. Med färre personal blir klimatet på rasterna hårdare. Personalen är orolig över sin arbetsmiljö som kan leda till sjukskrivningar. Men framför allt är de oroliga för att det ska gå ut över eleverna. Jag delar deras oro. Barnen är det viktigaste vi har.

Runt om i kommunen mullrar det på kommunala arbetsplatser. Oron är stor för att förlora jobbet och för en sämre arbetsmiljö. Många funderar på att byta arbetsplats. En del är redan på väg bort. Då har vi snart ännu större problem om vår personal försvinner. Vi behöver vår duktiga personal.

Vilket samhälle vill du ha i framtiden?

Anna Ahnér

oppositionsråd, Socialdemokraterna

i Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel