Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbscanning av det år som gått

Annons

Mest kommer vi nog att minnas jordbävningskatastrofen i Japan och de fruktansvärda terrordåden i Norge, kravallerna i Storbritannien, orkanen på USA:s östkust och Amy Winehouse som gick bort alldeles för tidigt. På hemmaplan har det bråkats om en sluss och dansats runt en ek, det kan man möjligtvis le litet åt. 2011 har varit ett spretigt och popkulturellt ganska blekt år, även om det funnits ljusglimtar.

Det här är året då Veronica Maggio visade var popskåpet ska stå med briljanta plattan ”Satan i gatan”. Det är enkla, glasklara och ljuvliga låtar förpackade i sotsvart elegans och levererat med en fantastisk intensitet.

I somras fick Harry Potter-filmatiseringarna sin final, när andra delen av ”Deathly hallows” hade biopremiär, ett värdigt avslut på ett decenniumlångt filmäventyr. Landets litteraturkritiker fick åter gå i lycklig spagat när Jonathan Franzens sönderhyllade och superhajpade ”Freedom” från 2010 gavs ut på svenska.

Husmorstrenden fortsatte att växa med Clara Lidström, aka Underbaraclara, som sommarpratande fanbärare. Sajten Familjeliv.se stod för höstunderhållningen när deras undersökning Sverigemamman 2011 gav rurbiken ”varannan ung mamma vill bli hemmafru” i medierna. Detta satte naturligtvis griller i huvudet på kritiskt tänkande människor, eftersom undersökningen är gjord bland sajtens medlemmar med en därtill väldigt låg svarsfrekvens, och därför blir ytterst knepig att generalisera till resten av befolkningen.

Det är också året när två pris träffade helt rätt. Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter fick Stora Journalistpriset i klassen Årets förnyare för sitt twittertråden #prataomdet, där de uppmanar människor att berätta om upplevelser av sex och övergrepp i gråzonen. Och man behöver inte vara en grånad svensklärare för att bli lycklig av att Nobelpriset i litteratur gick till fina Tomas Tranströmer.

Det här är framför allt året då jag lärde mig att varken morotspuré eller blåbärspuré går bort i tvätten. I maj blev jag mamma och fick en liten bebis som tog över tillvaron helt. Nu är hon sju månader och blir toklycklig varje gång hon hör The Pouges ”Fairytale of New York”.

Bättre än så blir det inte.

Mer läsning

Annons