Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbtänkt och händig - om navelsträngen får sitta kvar ett litet tag

Vänta tre minuter med att klippa navelsträngen – och barnet får tillbaka en deciliter blod från moderkakan. Det är en deciliter som kan avgöra barnets framtida beteende och finmotorik. För pojkar är effekten speciellt tydlig. 

Forskaren och barnläkaren Ola Anderssons resultat fick stor genomslagskraft i USA när han presenterade den förra året. I dag har han lagt fram den på Örebromötet för svenska barnläkare, förlossningsläkare, barnmorskor och sjuksköterskor specialiserade på nyföddhetsvård.

Hans forskning kan bli omstridd i och med att navelsträngsblod som innehåller stamceller har blivit en handelsvara. Privata stamcellsbanker har som affärsidé att saluföra lagring av navelsträngsblod till föräldrar. Köper föräldrarna lagringstjänsten behöver barnets navelsträng klippas direkt innan blodet hunnit gå tillbaka till barnet.

-Det är stort i USA men finns även i Sverige. Jag tycker att det är tveksamt ur etisk synvinkel: blodet tillhör ju faktiskt barnet och min forskning visar att barnet behöver det, säger Ola Andersson.

Genom att vänta med att klippa navelsträngen några minuter förs alltså en deciliter blod tillbaka till barnet. Det kan få stor påverkan på barnets utveckling.

-Jag fick idén till forskningen genom min fru som är barnmorska. Hon ifrågasatte varför de skulle börja klippa navelsträngen direkt. Det fick mig att bli nyfiken på ämnet, berättar Ola Andersson.

I sin forskning har han låtit fyraåringar göra vetenskapliga intelligenstester och finmotoriska tester. Resultatet: De barn där navelsträngen inte klippts direkt får bättre resultat. Speciellt tydligt är det för pojkar.

Genom att barnen får tillbaka blodet slipper de få järnbrist. Järn är viktigt för hur hjärnan utvecklas.

-En vuxen med järnbrist kan ta en järntablett och bli bra efter några veckor, men för ett barn där hjärna håller på att utvecklas går järnbrist inte att reparera på samma sätt. Allting måste byggas i rätt ordning, förklarar Ola Andersson.