Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla vykort i skuggan av Förintelsen

Annons

I en tid när snart sagt allt fiktionaliseras kan det som motvikt vara befriande att läsa något som är baserat på fakta. Förre örebroaren Torkel Wächters webbprojekt ”32 Postkarten” är precis vad det utger sig för att vara – en presentation av 32 brevkort skrivna under åren 1940–1941. De är skrivna av Torkels farföräldrar och adresserade till hans pappa Walter, som sedermera kom att byta namn till Michael, och som på 70-talet under-visade på Örebro högskola och skrev kulturartiklar i ÖK.

Walter Wächter utvisades 1938 från Tyskland efter att ha tillbringat tre år i lägret Fuhlsbüttel. Föräldrarna blev kvar i Hamburg fram till 1941 då de förflyttades till koncentrationslägret Jungfernhof utanför Riga. Gustav och Minna, som de bägge farföräldrarna hette, skulle aldrig återvända till hemstaden.

Det känns kusligt att läsa breven till Walter i Sverige med vetskap om att de är skrivna i skuggan av Förintelsen. Tonen i breven är återhållen, kanske för att inte oroa Walter och blidka den tyska censuren, samtidigt går Förintelsen in i sitt mest intensiva skede. Det sista brevet till Walter, skrivet en kort tid innan den tre dygn långa resan till koncentrationslägret ska påbörjas, avslutas så här:

”Annars inget av betydelse. Håller mycket av er. De hjärtligaste och innerligaste hälsn. Far”

Det första brevet lades ut på webben den 29 mars 2010, på dagen 70 år efter att det skrevs, och i måndags publicerades det sista.

Upprinnelsen till projektet går tio år tillbaka i tiden. Torkel Wächter upptäckte på sin pappas vind lådor fyllda av fotografier och brev. Det blev starten på en resa in i hans pappas förflutna som tysk-judisk flykting i Skåne.

Själva webbsidan ”32 Postkarten” har tre huvudfunktioner: de renskrivna brevtexterna på tre språk, brevkorten som högupplösta faksimil och Torkel Wächters kommentarer till breven. Det är i kombinationen mellan dessa som en berättelse uppstår. Enbart brevtexterna hade lämnat läsaren mer undranden än upplyst.

Torkel Wächters intelligent upplagda webbprojekt manar till efterföljd.

Mer läsning

Annons