Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart 1000 asylsökande i Ljusnarsberg

Den 1 oktober i år bodde 708 asylsökande i Ljusnarsberg. Ytterligare 300 asylplatser är på gång. Nu kontaktar kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) regeringen igen.

Annons
– Vi får som en mycket liten kommun bära ett orimligt stort ansvar för Sveriges mottagning av asylsökande. Och det är skattebetalarna i Ljusnarsberg som betalar, säger Ewa-Leena Johansson (S).

– Vi får som en mycket liten kommun bära ett orimligt stort ansvar för Sveriges mottagning av asylsökande. Och det är skattebetalarna i Ljusnarsberg som betalar, säger Johansson.

– Våra verksamheter klarar inte detta uppdrag varken verksamhetsmässigt eller ekonomiskt. Det har vi påtalat för staten och för migrationsministern, men ingen lyssnar på oss.

Ett nytt privatägt asylboende om 50 nya platser är nu på gång i Bångbro. Migrationsverket har beviljat entreprenören ett så kallat tilldelningsbeslut.

– Det som kommer hända härnäst är att vi besiktigar boendet, först därefter kan frågan om att skriva ett eventuellt kontrakt bli aktuellt, berättar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Samma entreprenör har meddelat kommunen sin intention om att upprätta ytterligare 250 asylplatser i kommunen, i Ställdalen och i Ställberg. Denna uppgift kommenterar inte Migrationsverket, men i upphandlingsförfarandet ingår att entreprenören ska informera berörd kommun om planer på nya asylboenden och i tisdags fick Johansson information om entreprenörens ambition om totalt 300 nya asylboendeplatser i Ljusnarsberg.

– Då har vi 1000 asylsökande i kommunen. Och enligt Migrationsverkets beräkningar är 20 procent av de asylsökande barn och de har skolplikt från första dagen de kommer till kommunen. Det betyder 200 fler barn i förskolor och i grundskolan.

Men plats för denna utökning i skolans lokaler finns inte, enligt Johansson.

– Vi har redan på statens uppdrag anpassat vår organisation till ett krympande befolkningstal med nedläggning av skolor och vi har idag 100 barn i förskolan och 400 i grundskolan.

Viss ersättning ges från staten till kommunerna för de asylsökande men den täcker inte, enligt kommunalrådet, kommunens kostnader för insatser de är skyldiga att upprätthålla för alla de nyanlända människorna.

Nu har Johansson kontaktat Socialdemokraternas riksdagsledamöter i frågan om hur ansvaret för Sveriges mottagning av flyktingar ska organiseras som ett solidariskt uppdrag bland landets alla kommuner.

– Vi har ju en ny regering som jag nu hoppas är villig att diskutera den här frågan igen, säger Johansson.

Från Migrationsverket sida framhålles det akuta behovet av tillfälliga boenden för asylsökande just nu.

– Hittills i år har över 60 000 personer ansökt om asyl i Sverige. Enligt vår senaste prognos är huvudscenariot 80 000 asylsökande i år, vilket är den högsta siffran sedan år 1992 och kriget på Balkan, berättar Pierre Karatzian.

– Det finns inte tillräckligt med lägenheter att tillgå och därför måste vi upphandla tillfälliga boenden för asylsökande.

I augusti 2014 var dåvarande migrationsminister Tobias Billström på besök i Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg. Ljusnarsbergs kommunstyrelse hade bjudit in Billström till diskussioner om flyktingmottagningen. Diskussioner som inte ledde till något alls, enligt kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S). Här en bild på ministerns besök på Masugnen i Lindesberg denna dag.

Asylmottagningen i siffror i länet

Antalet asylsökande och personer som väntar på en kommunplacering i kommunerna den 1 oktober 2014, i parantes antalet invånare per kommun 30 juni 2014:

Askersund 538 (11 160), Degerfors 21 (9951); Hallsberg 49 (15 287); Hällefors 238 (6888); Karlskoga 268 (29 874); Kumla 49 (20 986); Laxå 375 (5644); Lekeberg 1 (7320); Lindesberg 1154 (23 286); Ljusnarsberg 708 (4843); Nora 24 (10 395); Örebro 395 (141 382).

Källa: Migrationsverket och Statistiska centralbyrån.

Annons