Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är det val: Utgå från dina värderingar!

För var dag närmar sig valrörelsen. Våra medborgare ska göra sitt val i kommunen, i regionen och till riksdagen.

För vissa ett lätt val, för andra svårt. Hur kommer det gå? Visste jag det ändå… Just nu spekuleras i olika medier vilka som kommer bli de stora frågorna. Skolan? Vården? Integrationen? Eller blir det något annat?

Det är inte bara medierna som spekulerar, även partistrateger i alla läger filar för fullt på sina dokument. Men vad är det egentligen som gör att folk röstar, att de röstar på just sitt parti? Jag träffar ganska mycket folk, främst kommuninvånare. Det är naturligt att samtalen som förs lokalt handlar mycket om lokala frågor. I den bemärkelsen så är svaret på frågan om hur man röstar, hur man lyckas nå fram till dessa lokala frågor. Det kan i första anblicken röra sig om frågor som kan tyckas banala, enkelspåriga eller rent av frågor som bara rör ens egen situation. Det är väl det som är grejen, tänker jag. Det måste beröra var och en.

Man kan träffa människor som ondgör sig över att belysningen på ett gångstråk är för dålig. Vi kanske glömmer att fråga efter orsaken.

Man kan träffa människor som ondgör sig över att belysningen på ett gångstråk är för dålig. Vi kanske glömmer att fråga efter orsaken. Orsaken kan vara otrygghet. Rädsla för att gå själv efter mörkrets inbrott. Alltså är det en trygghetsfråga och inte en belysningsfråga. Ibland tar man upp situationen för sitt eget barn i skolan. Man kanske kritiserar barnets lärare eller på annat sätt är missnöjd med de förutsättningar som skolan ger sitt barn. Men bakom detta kan ju ett mer långtgående perspektiv finnas. Kanske är oron att kunskapsnivåerna faktiskt är för låga för alla elever? Ytterligare någon annan ondgör sig över att invandringen är för stor. Kanske ger man uttryck för att de nyanlända tar våra jobb? Till slut tar vi det som ett rasistiskt synsätt. Men det kan också handla om otrygghet, okunskap eller rädsla inför nya kulturer.

Tittar vi strikt på det i min kommun har invandringen inte varit något ekonomiskt problem. Tvärtom skulle man kunna säga. Däremot finns det andra utmaningar i det. Men det finns även när det gäller svenskfödda. Det jag menar är av vikt för oss lokalpolitiker, det är samma sak som våra medborgare lägger vikt vid.

Vi ska självklart göra valprogram, ta fram vallöften och så vidare. Men vi får inte glömma att ha förankringen bland våra medborgare.

Vi ska självklart göra valprogram, ta fram vallöften och så vidare. Men vi får inte glömma att ha förankringen bland våra medborgare. Alla de frågor som mitt parti plockar fram som strategiskt viktiga måste anpassas till oss som bor här. Jag tror mig veta att flera av de frågor som kommer från mitt parti kommer ha med vård, skola och omsorg att göra. Men det kommer också handla om trygghet. Tryggheten att veta att det finns jobb, att man kan vistas ute när det är mörkt. Mycket har med solidaritet att göra. Jämställdheten är också viktig. Det är så många frågor. För mig är valet som sagt enkelt, men för den som kanske väljer för första gången eller aldrig visat intresse tidigare kan det vara svårt. Om man lägger ner lite tid på att se vad som finns bakom alla ”vallöften” kommer valet kännas lättare. Utgå från värderingar som du har, leta sedan rätt på det parti som passar dig. Och framförallt, se till att rösta!

Per Eriksson,

kommunalråd i Askersund (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel