Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan alla läsa allt i NAs papperstidning: ”Nytt tryckeri och en upplaga”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Den 17 december börjar NA att tryckas i Sveriges största tryckeri i Stockholm. Tryckeriet i Västerås, där NA trycks idag, läggs ned vid årsskiftet och då väljer vi att flytta tryckningen till vår nya ägare Bonniers stora presshall i Akalla, där bland annat Dagens Nyheter och Expressen trycks. Att vi väljer att trycka i Stockholm beror helt enkelt på att det inte finns något närmare tryckeri med ledig kapacitet. Tryckeribranschen är under stark förändring och vid årsskiftet läggs flera tryckerier ned i Sverige.

Därför väljer vi att göra en edition av NA så att alla får samma chans att läsa sena nyheter.

Men vi kommer inte kunna ge ut NA i två upplagor som tidigare. Därför trycks NA i en upplaga från 18 december. Vi gör det här för att NA:s läsare i Bergslagen också ska kunna få sena nyheter och kunna läsa om hur det har gått kvällen innan för till exempel Lindlöven, Lif Lindesberg och Lindesberg Volley och annan sport. Med två upplagor måste tryckpressen stanna, det ska bytas plåtar och det ska köras makulatur vilket gör att vi tappar 20-25 minuter som är helt avgörande för att vi ska kunna få med den sena sporten med de nya tryckförutsättningarna. Därför väljer vi att göra en edition av NA så att alla får samma chans att läsa sena nyheter.

I tidningen blir det inga stora förändringar mer än att det blir fler lokala nyhetssidor att läsa. Bergslagen och Sydnärkekommunerna får samma utrymme som idag men skillnaden blir att alla NA:s läsare får möjligheten att läsa allt. Idag får läsarna i Örebro och Sydnärke ofta bara en sida från Bergslagen. Och läsarna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg får bara läsa en sida om Sydnärke. Från 18 december får alla läsa allt. Men vi kommer inte att blanda materialet. Bergslagen kommer att vara en egen avdelning i tidningen precis som Sydnärke.

Det går aldrig att göra en tidning där alla vill läsa allt.

Just att få läsa om allt är också ett önskemål som framförs allt oftare till oss på NA. Många som kommer från Bergslagen men som numera bor i Örebro eller i Sydnärke vill gärna läsa om sin hembygd. Detsamma har vi hört från Bergslagen. På ett frukostmöte med näringslivet i Nora var det stor enighet om att alla ville läsa allt från Örebro län. Men jag vet att det också finns läsare som är ointresserade av vad som händer utanför deras egna kommuner och helst inte vill läsa om Bergslagen eller Sydnärke. Det har vi respekt för. Tidningen är ju ett smörgåsbord med olika avdelningar och nyheter där läsaren väljer vilka nyheter som ska läsas. Det går aldrig att göra en tidning där alla vill läsa allt.

Att ge er läsare mer lokala nyheter ligger helt i linje med våra ambitioner på NA. Vi har tidigare berättat om våra utökade satsningar på lokal sport i till exempel Kumla och Lindesberg. Vi gör också mycket lokalt material från kommunerna i Örebro län på kulturen, familjesidan, i vår nya helgbilaga NA Helg och på våra opinionssidor.

Trevlig läsning!