Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart möjligt att surfa trådlöst på biblioteket

Snart kan man surfa trådlöst på biblioteket. Efter påskhelgen ska trådlöst nätverk installeras i lokalen. Detta har efterfrågats framför allt av studenter.

Trådlöst nätverk gör det möjligt att komma ut på internet utan att behöva koppla in sig i ett uttag.

Det ska installeras på tisdag och förhoppningen är att det också ska fungera samma dag.

Men bibliotekspersonalen vill lägga in en liten brasklapp om att det kan ta någon dag att få allt i rullning.

En egen dator

För att kunna använda nätverket behöver man ha med sig en egen dator med ett trådlöst nätverkskort. En inloggning får man från personalen, som också vill veta hur länge man tänkt sig att surfa. Det kommer inte att kosta någonting.

En demokratifråga

– Det är en demokratifråga. Man ska kunna bo och studera i Askersund, och kunna sitta här och jobba om man vill, säger Annika Restadh, förste bibliotekarie.

Hon menar att det framför allt har varit efterfrågat av studenter, eftersom det är många som pluggar på distans.

Stökigt hemma

– Tänk dig en småbarnsförälder som studerar. Det kanske är stökigt hemma, och då får man bättre ro på biblioteket. Man kan komma hit och jobba på en bestämd tid, som om man gick till jobbet, säger Annika Restadh.

Inga särskilda platser kommer att tillskapas för ”surfarna” just nu. Men när det nya kultur- och kunskapscentret byggs, och även biblioteket flyttar till nya lokaler, så har man önskat detta.