Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snedvridet stöd till forskning

Annons

Nyligen arrangerades årets akademiska högtid med doktorspromovering, professorsinstallation och prisutdelning vid Örebro universitet. Högtiden är mer än bara en ceremoniell tillställning med pompa och ståt. Det är först och främst en möjlighet för alla som värnar om universitetets fortsatta utveckling att visa respekt för alla som varje dag bedriver förstklassig forskning och utbildning. Temat bildningsglädje och fokus på stark långsiktigt forskningen är mer högaktuellt än på länge. Tillämpad forskning och fri forskning växer nu sida vid.

Det är en fantastisk utveckling som inte får tas för given.

Som liberal, örebroare och riksdagsledamot försöker jag bidra till universitetets verksamhet på de sätt jag kan. Inte främst för att jag är lokalpatriot (det är jag sannerligen också), utan för att universitetet – tack vare uppmärksammade framsteg inom allt från artificiell intelligens och biomedicin till kriminologi och näringslära – har stärkt Sveriges ställning som en modern kunskapsnation i framkant.

Det är en fantastisk utveckling som inte får tas för given. Inom politiken finns krafter som, utan öppenhet för reflektion, främst månar om ”de gamla” lärosätena. Det är inget fel med att äldre lärosäten får resurser, men jämförelsen med nyare universitet måste vara saklig och korrekt.

Det senaste åren har Örebro universitet klättrat i den ranking (Times Higher Education) som listar världens främsta universitet och lärosäten. Samtidigt har flera av ”de gamla” halkat ner. Kanske är det därför inte så konstigt att flera av de mest sökta utbildningarna i Sverige (däribland jurist- och läkarprogrammen) finns på Örebro universitet. Och tittar man på aspekter som exempelvis forskningskvalitet (i termer av citeringsanalys) och utexaminerade studenters etablering på arbetsmarknaden så presterar Örebro universitet långt bättre än de flesta.

Örebro universitet har på kort tid bidragit till svensk kunskapsutveckling och gjort att studenter, forskare och företag från olika delar av världen fått upp ögonen för Sverige.

Man kan därför undra varför fördelningen av anslag till Sveriges universitet och högskolor fortfarande är relativt snedvriden. De äldre lärosätena får i dag mångdubbelt mer i forskningsanslag per helårsstudent jämfört med Örebro universitet – är det en rimlig och klok fördelning?

I mitt anförande i riksdagens partiledardebatt för några veckor sedan betonade jag vikten av ansvar och att vi vårdar de välståndsskapande krafterna. Detta gäller all offentlig verksamhet, inklusive högre utbildning och forskning.

Det är av största vikt att den forskningsproposition som vi nu arbetar med att ta fram stakar ut en tydlig riktning för kommande och att den premierar de universitet och högskolor som varje dag förtjänar sin ställning utan att vila på gamla lagrar.

Örebro universitet har på kort tid bidragit till svensk kunskapsutveckling och gjort att studenter, forskare och företag från olika delar av världen fått upp ögonen för Sverige. Det är något alla örebroare – ja, faktiskt alla svenskar – kan känna stolthet och tacksamhet för.

Vi liberaler har i årtionden stått upp för den akademiska friheten och den oberoende inhämtningen av kunskap. Det görs bäst genom att bejaka en central grundprincip: utbetalningen av offentliga medel och anslag ska baseras på kvalitet, resultat och potential – det gäller inte minst inom ett så viktigt område som akademin.

Dagens forskning kommer även fortsätta att vara framtidens välfärd kommande årtionden.

Johan Pehrson

Liberalerna, riksdagsledamot Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel