Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöbollskrig

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under onsdagens morgon och förmiddag kom det här i Norrköping nära 10 cm nysnö. Detta var välkommet av många tror jag då det genast blev mindre halt på vägar, gång- och cykelbanor. Då det var nära noll grader var det fråga om rätt blöt snö och den sög sig liksom fast i isen som bildats under helgen.

Tidigare i vinter har det i dessa trakter varit mest fråga om kall, lätt och flygig snö, riktigt puder. Lätt att skotta men svårt att t ex göra snögubbar av. Det som föll under onsdagen däremot var härlig kramsnö. Barnen på skolan här bredvid var ute efter lunchen och hade härligt snöbollskrig och jag kan tänka mig att det blivit en del snögubbar, lyktor och annat runt omkring. Ser fram emot att se vad kreativiteten åstadkommit hemma på vår gata.

När jag gick ut på morgonen knarrade det så där härligt under fötterna och jag kände direkt att idag kommer det nog att byggas en del runt omkring. För att det ska gå att forma saker av snön krävs att den är ganska blöt. Har inga direkta siffror, men har en spontan känsla av att om temperaturen går under -5 grader eller så, blir snön för torr och det går inte att krama den till en boll. Så länge som temperaturen håller sig på noll eller bara några få minusgrader så blir det sån där härlig kramsnö, som å andra sidan är väldigt tung att skotta.

SMHI väderredaktion, Therese Fougman