Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snödrev och drivbildning

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under torsdagen har det varnats för drivbildning i samband med snöfall och kraftig vind. Längs Norrlandskusten, från norra Ångermanland och norrut var det klass 2 varning, för mycket snö i kombination med frisk eller hård vind och därmed risk för drivbildning. Risk därmed för stora trafikproblem.

Snödrev är då snö- och iskristaller som redan fallit virvlas upp från ytan och följer med vinden. De nöts mot underlaget och är mindre och mer rundslipade än "färska" snöflingor. Snödrev i lägsta skikt, 1-2 dm över marken, uppkommer vid vindhastigheter över ca 6 m/s. Vid tilltagande vind växer snödrevet snabbt i höjden och tätheten ökar. Ju kraftigare vinden är desto fler partiklar orkar vinden riva upp och hålla svävande i luften. Om vinden avtar faller de tyngsta partiklarna ner till marken igen. Det är därför som det ofta bildas drivor i lä av olika hinder.

Snödrev kan också förekomma samtidigt som det faller vanlig snö. Men det blir då svårare att uppfatta eftersom man inte kan se någon skillnad på den gamla och nya snön. Det yr snö i luften mest hela tiden och det blir allmänt dålig sikt. Snö som yr på det sättet gör det också svårt att mäta den nya nederbörden, eftersom all snö följer vinden och faller till marken där vinden tillfälligt avtar.

SMHI väderredaktion, Therese Fougman