Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöflingors varierande utseende

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Hur bildas egentligen en snöflinga? Jo, dessa små vita föremål bildas av iskristaller inuti ett moln.

Flera iskristaller slår sig samman och bildar tillsammans en snöflinga. Då flera iskristaller sammanfogas gör det att den slutgiltiga snöflingans utseende kan variera mycket från en snöflinga till en annan. Oftast har den färdiga snöflingan sex flikar vilket gör att den ser ut som en liten stjärna. Detta är även den enklaste strukturen på en snöflinga och utseendet beror högst troligen på att is hör till det hexagonala, sexkantiga, kristallationssystemet. Snöflingan byggs senare på i flera lager med andra iskristaller. En amerikan vid namn Wilson Bentley blev i slutet av 1800-talet så fascinerad av snöflingornas varierande mönster att han ägnade fyrtio år åt att fotografera snöflingor. Allt som allt blev det drygt femtusen bilder, men bland alla dessa fann han inte två likadana snöflingor.

Snöflingornas utseende varierar beroende på vilken temperatur det är. Om temperaturen är nära noll är iskristallerna blötare och de klibbar då ihop till stora snöflingor. En del flingor kan bli upp mot 5 cm i diameter. När det blir riktigt kallt fäster iskristallerna inte lika lätt vid varandra och snöflingan faller ut ur molnet likt isnålar.