Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöig vinter långt ifrån rekord

Örebro varit täckt av snö under två månaders tid. Det kan kännas länge, men det är långt ifrån rekordet.

Vintern har varit både kall och snöig. Sedan den 15 december - 62 dygn i rad - har det varit vitt på gator, tak och träd, enligt SMHI.

Men den som tror att det betyder rekordvinter får tänka om. 1969/70 låg snön kvar i 149 dygn, alltså nästan fem månader(!) Även senare vintrar än så slår årets på fingrarna. 2005/06 låg det till exempel snö kvar under 75 dygn i rad.

Mäter man snödjup står sig årets vinter bättre. Det hittills största snödjupet i Örebro uppmättes den 4 februari till 57 centimeter. Så djupt har det inte varit sedan 1985. Fast även i den här grenen är rekordet långt borta. 1966 låg det 86 centimeter snö på Örebro.

Men kallt har det väl varit? Jovars, -28,6 grader stod det på termometrarna den 6 januari. Det kallaste som någonsin uppmätts i Örebro är -36,0 grader. 1875 var året. Allt enligt SMHI.