Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snölaviner del 2

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är alltid risk för laviner under vintersäsongen, speciellt när flera snöfall har passerat under en längre eller kortare tid. Men vad är förutsättningarna för laviner?

Den största riskzonen är läsluttningar med en lutning på minst 25 grader. Den allra farligaste lutningen är beräknad till 37-39 grader. Det man ska tänka på är att det gäller lutningen ovanför dig även om du upplever att det är flackare där du står. Risken är extra stor när snötäcket utsätts för ökad belastning av något slag. Det kan vara när det faller nederbörd eller när skidåkare eller skotrar passerar. Det kan även vara där snötäcket innehåller svagare eller lösare partier.

De finns ett antal väderfaktorer som ökar lavinfaran. Ett kraftigt snöfall som ger stora mängder nysnö ökar lavinfaran. Även när det blåser hårt och snön omfördelas och lägger sig i stora drivor på läsluttningar. När temperaturen stiger upp emot noll grader efter en längre köldperiod glider snön lättare iväg. Snön kan också bli tyngre när fukt sugs upp eller när det regnar. Finns det dessutom ett svagare skikt under finns det risk för sättningar som utlöser laviner. Har vi en längre tid med sträng kyla och tjockt snötäcke medför temperaturskillanden mellan den kalla snöytan och det mindre kalla bottenskiktet större risk för laviner.

SMHI väderredaktion, Lisa Frost