Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snörik vinter på gång igen?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Är det för tidigt eller för sent att börja tänka på vintern? Förra vintern startade med ett rejält snöoväder. I februari började snösmältningen och i mars blev det milt och blåsigt. I början av maj fick vi ett av de obligatoriska kalluftsbakslagen.

En liten tillbakablick på föregående snörikavinter kan ju kännas vara något malplacerat, men endera är jag sent ute eller väldigt tidig med att tänka vinter. Men varför inte, tänkte jag. Nå, 2010-11 var det i stort sett snötäckt i landet från november till mars/april.

Vintern startade med ett rejält snöoväder den 8:e november som direkt medförde stora trafikstörningar. Man fick till exempel 27 cm i delar av Närke och Sörmland. Snön och kylan tog under december ett rejält krafttag över landet och snömängderna ökade på många håll snabbt 16-19 december. Exempelvis Tidaholm i Västergötland fick en ökning den 19:e till 82 cm!

Flera snöfall drog in över landet under perioden 4 till 7 januari och snödjupet nådde då sin kulmen. Största snödjupet uppmättes i Härnösand med 132 cm.

I februari började snösmältningen i södra Sverige och medförde höga flöden i många vattendrag. I mars, som blev mild och blåsig, kom våren rätt normalt över Götaland och sydöstra Svealand. Kortvariga kalluftsutbrott medförde dock att den kom i april längre norrut.

Och så lite kuriosa.

Under 1:a veckan av maj fick vi ett av de obligatoriska kalluftsbakslagen, då snö föll över östra Götaland. Ganska ovanligt med snötäcke där, då det samtidigt var snöfritt i Härnösand. Man kan säga att lappvantarna hamnade på fel hand.