Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annons

Det var inte bara i Sverige som vintern blev snörik, även i Klippiga Bergen i USA föll det en hel del snö i vintras och det slogs även en del rekord. I en skidort i närheten av Salt Lake City var det maximala snödjupet 1989 cm (!) och en hel del av den här snön ligger fortfarande kvar. Det innebar att jänkarna under sitt nationaldagsfirande (4/7) kunde spendera delar av dagen solandes och badandes vid Great Salt Lake och delar av dagen på skidor i bergen. Det rapporterades om folk i baddräkt och hawaiiskjortor som for nedför berget på skidor och snowboard. I en annan skidort strax väster om Denver kunde de äventyrligt lagda prova på en något udda sport. Det var en blandning mellan slalom och vattenskidor där utövaren kom upp i så hög hastighet som möjligt på skidor nedför berget och sedan försöka korsa en liten bergsjö och ta sig till andra sidan utan att behöva ta sig ett ofrivilligt dopp.

Även om den ovanligt snörika vintern var till glädje för dessa nationaldagsfirare ställde den till med problem för andra då flera campingområden i närliggande nationalparker fick lov att hålla stängd på grund av snön.

Närmaste parallell till sommarskidåkning i Sverige är Riksgränsen som brukar hålla sin skidanläggning öppen till midsommar och erbjuda slalomåkning och midnattssol kombinerat.

SMHI väderredaktion, Erik Rindeskär

Annons